Partners

Amsterdam Museum
Amsterdam: Ooit een nederzetting aan de Amstel, later het centrum van de zeventiende-eeuwse wereldhandel. Vandaag de dag een kleurrijke wereldstad. Het Amsterdam Museum vertelt het meeslepende verhaal van de groei en bloei van Amsterdam. Het museum weerspiegelt de tolerantie, ondernemingszin en eigenzinnigheid van een stad die al eeuwenlang mensen trekt uit alle windstreken.
Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent laat door middel van eeuwenoude en hedendaagse kunst het heden en verleden van het christendom in Nederland zien. Het museum is gevestigd in een prachtig oud klooster uit de Middeleeuwen in het centrum van Utrecht.
De Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk in Amsterdam is beroemd vanwege haar spraakmakende tentoonstellingen. De Nieuwe Kerk is als het ware een overdekt plein, een verlengstuk van de Dam, waar mensen elkaar ontmoeten. Er zijn grote tentoonstellingen te bezichtigen en er worden feestelijke en plechtige bijeenkomsten en culturele manifestaties gehouden.
Drents Museum
Het Drents Museum is een museum met internationale uitstraling dat jong én oud inspireert. Het museum is bekend van grote blockbusters op het gebied van archeologie, hedendaags realisme en kunst van 1885 tot 1935. Naast wisselende tentoonstellingen, de vaste collectie en het Kindermuseum heeft het Drents Museum ook het gezellige Grandcafé Krul.
Galerij Prins Willem V
Een lange, hoge zaal met uitzicht over de Hofvijver. Voor de ramen hangen zware gordijnen, aan het plafond schitterende luchters. En de muren zijn van onder tot boven bedekt met schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters. Overdaad en luxe, daar draait het om in de Galerij Prins Willem V in Den Haag.
Groninger Museum
Het Groninger Museum is een kunstwerk op zich. Kom genieten van het moois dat het museum u te bieden heeft. Schilderkunst, beeldende kunst, design, archeologie, fotografie: u kunt het allemaal in één dag bewonderen. Laat u verrassen door jong talent en oude meesters, combineer uw bezoek met een concert, een workshop voor uw (klein)kinderen of een rondleiding. Het kan, met de Vrije Academie.
Kunsthal Rotterdam
Een bezoek aan de Kunsthal Rotterdam is een boeiende tocht langs oude meesters, vergeten culturen, fascinerende foto's, vernieuwend design en hedendaagse kunst. Omdat er altijd meerdere exposities tegelijk te bezichtigen zijn, biedt de Kunsthal een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen.
Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen beheert collecties van wereldniveau op het gebied van oude kunst, moderne en hedendaagse kunst, kunstnijverheid en design. Naast de vaste presentatie van de collecties organiseert het museum jaarlijks zo'n 25 tijdelijke tentoonstellingen en vele uiteenlopende publieksactiviteiten.
Museum de Lakenhal
Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en een bijdrage te leveren aan hun persoonlijke ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.
Museumkaart
De Museumkaart biedt gratis toegang tot meer dan 400 musea in heel Nederland. Ideaal als u eens wat vaker een museum wilt bezoeken of wanneer u colleges, lezingen, rondleidingen of een studiedag in een museum volgt.
Museum het Rembrandthuis
Rembrandt woonde en werkte tussen 1639 en 1658 in dit monumentale huis. Aan de hand van een inventarislijst uit die tijd is het huis heringericht met meubels en kunst uit de 17e eeuw. Het Rembrandthuis bezit een wereldberoemde etsencollectie van Rembrandt en een selectie daarvan is permanent te zien in de tentoonstellingsruimte.
Stedelijk Museum Amsterdam
Het Stedelijk is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en design in Nederland waar de geschiedenis van de moderne kunst en de nieuwste artistieke ontwikkelingen samenkomen. Bezoek de imposante nieuwe vleugel voor steeds wisselende tentoonstellingen en doe mee met de vele activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert, onderzoekt en bevordert de kennis van en wisselwerking tussen culturen. Met tentoonstellingen, collecties, publicaties, het historische gebouw, educatieve en andere activiteiten. Het biedt beleving en ervaring voor een breed en divers publiek.
Van Gogh Museum
Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring. Nergens ter wereld is het mogelijk om zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien. Het Van Gogh Museum is gelegen aan het Museumplein in Amsterdam.
Zeeuws Museum
Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg. Het museum beheert de grootste verzameling Zeeuws erfgoed ter wereld. Laat je verrassen door de wereldberoemde serie 16e eeuwse wandtapijten, prachtige porselein- en schilderijenverzamelingen, verrassende mode en streekdracht en zalen en kabinetten met kunst uit Oost en West.
Hermitage Amsterdam
Het gebouw waar sinds juni 2009 de Hermitage Amsterdam is gevestigd, was 324 jaar lang een tehuis voor ouderen. Het museum kent prachtige spraakmakende tentoonstellingen, geënt op de wereldberoemde collecties van de Hermitage in St Petersburg.
Kröller-Müller Museum
In het Kröller-Müller Museum komt al het schone samen. Het Kröller-Müller Museum heeft meerdere werken van Vincent van Gogh. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat en Pablo Picasso. Het museum wordt omgeven door een buitenzaal van 25 hectare waarin moderne beeldhouwkunst een natuurlijke bestemming vindt.
Museumtijdschrift
Museumtijdschrift is het grootste onafhankelijke kunsttijdschrift van Nederland. Acht keer per jaar vindt de lezer hierin een gevarieerd aanbod aan artikelen, interviews en columns over hedendaagse en moderne kunst, fotografie, architectuur, design, oude kunst, archeologie en cultureel erfgoed. Plus de meest complete tentoonstellingsagenda.
Samen met de Vrije Academie organiseert Museumtijdschrift regelmatig interessante arrangementen voor abonnees.
Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum is het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam. Het toont de betekenis van oude beschavingen voor de hedendaagse Europese cultuur op een actuele en uitdagende manier. Voor een zo groot mogelijk geïnteresseerd publiek, aan de hand van een archeologisch topcollectie en samen met talentvolle studenten en onderzoekers.

Cromhouthuis/Bijbels Museum

Het Cromhouthuis/Bijbels Museum is een ontmoetingsplaats van bijbel, kunst en cultuur. De collectie neemt u mee op een ontdekkingstocht door de wereld van een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het museum is gehuisvest in de Cromhouthuizen. Op de eerste twee verdiepingen van deze monumentale grachtenpanden wordt een kijkje geboden in de wooncultuur van rijke Amsterdamse families. De Vrije Academie beschikt over twee zalen in het museum voor colleges, lezingen en studiedagen.

Centraal Museum
Het Centraal Museum in Utrecht is het oudste stedelijk museum van Nederland. Het bezit de grootste collectie Rietveld-objecten ter wereld en toont het werk van de wereldberoemde Dick Bruna. Ook de collectie oude meesters (met o.a. Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen) is zeer de moeite waard. Verder biedt het museum actuele mode, vormgeving en beeldende kunst.
Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum is een van de belangrijkste stedelijke musea van het land. Het museum heeft een internationaal bekende en gewaardeerde collectie schilderkunst, die ruim 400 jaar Nederlandse schilderkunst omvat, van de 16e eeuw tot nu. De verzameling is vanaf 1842 blijven groeien.
Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum bezit de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld. De totale verzameling oude kunst van het Frans Hals Museum telt ongeveer 600 schilderijen. Een deel daarvan is permanent te zien.
Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag is de overkoepelende organisatie van het Gemeentemuseum, het Fotomuseum Den Haag en het GEM, museum voor actuele kunst. Een bijzonder museum met veel wisselende tentoonstellingen van zowel moderne als 19e eeuwse kunst.

Joods Historisch Museum
Religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Nederland en haar voormalige koloniën staan centraal in de collecties van het Joods Historisch Museum. De museumcollectie omvat meer dan 13.000 kunstvoorwerpen, ceremoniële objecten en historische objecten.
Muiderslot
Het Muiderslot is een nog in goede staat verkerend middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden. Middeleeuwse routes, een rondleiding door de Gouden Eeuw, een sfeervol slotplein en prachtige historische tuinen met uitzicht over de Vecht en het IJmeer. Het Muiderslot is een unieke plek voor een heerlijk dagje uit!
Museum de Fundatie
Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die door oud Boijmans-directeur Dirk Hannema bijeen werd gebracht en later aangevuld werd met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.
Museum het Valkhof
Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een heel eigen plaats verworven onder de Nederlandse musea. De samenvoeging van de grote archeologische verzameling en collecties op het gebied van de oude kunst en moderne kunst geeft het museum een unieke signatuur.
Museum Van Loon
Aan de Keizersgracht staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon, oprichters van de V.O.C. Achter een statige gevel kun je genieten van één van de fraaiste huizen van de stad. Met grote regelmaat organiseert de Vrije Academie lezingen rondom tentoonstellingen in Museum Van Loon.
Rijksmuseum Twenthe
Het Rijksmuseum Twenthe heeft een gevarieerde collectie beeldende kunst en kunstnijverheid vanaf de Middeleeuwen tot heden. Jaarlijks organiseert het museum circa tien tentoonstellingen, waarvoor de eigen collectie steeds het uitgangspunt vormt.
Stedelijk Museum Schiedam
Het Stedelijk Museum Schiedam is hét museum voor Nederlandse beeldende kunst van na 1945. Er is geen ander museum in Nederland dat uitsluitend moderne en hedendaagse Nederlandse kunst verzamelt en ten toon stelt. Het museum vindt het belangrijk dat die kunst een breed draagvlak heeft bij de Nederlandse bevolking.
Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie met o.a. sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka en Chagall. Vragen op het gebied van kunst en samenleving stelt het museum op een experimentele manier aan de orde.

Museum Willet-Holthuysen
De laatste bewoners van het prachtige pand waren Abraham Willet (1825-1888) en zijn vrouw Louisa Holthuysen (1824-1895), een welgesteld echtpaar. Een jaar nadat zij het pand verlaten hadden, ging op hun verzoek de deuren van het museum voor het eerst open. Het Museum huisvest de bijzondere collectie kunst en kunstnijverheid, verzameld door Abraham Willet.
Bibliotheek ’s-Hertogenbosch
Bibliotheek 's-Hertogenbosch is met ruim 30.000 leden en bijna 700.000 bezoekers per jaar de grootste culturele instelling in de stad. In onze visie staan kennis en informatie, ontmoeting en ontwikkeling, genieten van lezen, kunst en cultuur centraal. De Vrije Academie verzorgt de collegereeks Durf te Denken in De Bovenkamer, het lezingen- en debatcentrum van de bieb.
Koninklijk Paleis Amsterdam
Het Koninklijk Paleis Amsterdam is ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Daarnaast is het een groot deel van het jaar geopend voor bezoekers. Te zien is het rijke interieur van het gebouw dat in de Gouden Eeuw ontworpen werd als stadhuis van Amsterdam. Met de komst van Koning Lodewijk Napoleon in 1808 veranderde het stadhuis in een paleis en werd het gebruikt als woning voor de eerste koning van Holland.
Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis aan de Hofvijver in Den Haag heeft een overzichtelijke collectie, met als zwaartepunt de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De vaste collectie bevat iconische schilderijen als Meisje met de parel en Gezicht op Delft van Vermeer, Het puttertje van Fabritius en Het oestereetstertje van Jan Steen.
Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden is het nationaal centrum voor archeologie, waar jong en oud kan genieten van de beschavingen uit het oude Egypte en het Nabije Oosten, de Griekse en Romeinse wereld en het vroege Nederland.
Vriendenclub, bedrijf of familie?
Ga naar op maat activiteiten
Mis deze activiteiten niet!
Grijp hier uw laatste kans
Nieuwsbrief ontvangen?
- Acties voor abonnees
- Het laatste aanbod
- Eenvoudig op te zeggen
Rondleiding Paleis op de Dam
Hét ideale cadeau! T.w.v.: €20, €50 of €100
Lezing Architect Francine Houben
Nubië - Land van de Zwarte Farao’s in Drents Museum
Bootreis van Moskou naar Sint-Petersburg
Keizersgracht 258, 1016 EV Amsterdam, Telefoon: 088-518 5000. Wij zijn telefonisch bereikbaar van 9:30-12:30 en van 13:00-14:00.
Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt de Vrije Academie gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
De Vrije Academie maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Verberg deze melding
X