Docenten

Akke de Vries-Oosterveen

Akke de Vries-Oosterveen

Archeoloog en erfgoedspecialist drs. Akke de Vries-Oosterveen typeert zichzelf als “een omnivoor op het gebied van kunst en geschiedenis”. Akke werkt als zelfstandig onderzoeker op het gebied van de Nederlandse archeologie en industrieel erfgoed. Voor de Vrije Academie verzorgt Akke de cursus Art Nouveau en Jugendstil.

 

Alette Fleischer

Alette Fleischer

Dr Alette Fleischer is afgestudeerd als kunsthistoricus en gepromoveerd als wetenschapshistoricus. Haar belangstelling omvat de schilderkunst, architectuur en tuinkunst (de tuinen van Versailles en Het Loo) van de Gouden Eeuw, de Franse Empire, Engelse tuinen en twintigste-eeuwse kunst: Bergense school, Magisch Realisme, architectuur, beeldhouwkunst, fotografie en land art. Met veel humor en flair sleept ze haar toehoorders mee de wereld in van kunst, kunstenaars en opdrachtgevers door de eeuwen heen.

Anne de Boer

Anne de Boer

Anne de Boer MA is kunsthistoricus met een brede interesse. Zij is gespecialiseerd in de kunst van de Italiaanse Renaissance maar haar interesse omvat verder onder meer middeleeuwse kunst, propagandakunst, kunst van de 19e en 20e eeuw en niet-westerse kunst en cultuur. Met enthousiasme en levendige vertelstijl neemt zij in lezingen en rondleidingen haar publiek mee naar de wereld van kunst en cultuur. Daarnaast vertelt zij, als geboren en getogen Zaanse, met veel liefde en passie over de geschiedenis van haar eigen Zaanstreek.

Annenies Keur

Annenies Keur

Kunsthistorica Annenies Keur is sinds 2015 verbonden aan de Vrije Academie. Zij is een generalist; haar vakmatige belangstelling is breed georiënteerd en omvat kunst en kunstnijverheid uit de periode van middeleeuwen en vroegmoderne tijd tot in de twintigste eeuw. Daarbij richt zij zich niet enkel op de fysieke kwaliteiten van artefacten. Minstens zo interessant zijn de kunstenaars die deze werken maakten en de omstandigheden waarin die mannen (en enkele vrouwen) leefden. Annenies geeft colleges over uiteenlopende onderwerpen uit de kunst, design en architectuur van antieken tot modernen.

Arend Jagersma

Arend Jagersma

Drs. Arend Jagersma studeerde wijsbegeerte in Amsterdam en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Momenteel werkt hij als zelfstandig onderzoeker en docent. Met cursisten duikt hij graag diep in het gedachtengoed van bijvoorbeeld Plato en Aristoteles.

Arjan den Boer

Arjan den Boer

Drs. Arjan den Boer (1972) studeerde Algemene Letteren met als specialisaties Kunstgeschiedenis en Cultuureducatie. Hij is rondleider in diverse musea en publicist op het gebied van monumenten en architectuur. Daarnaast is hij gespecialiseerd in spoorweghistorie en -design, met name spoorwegaffiches, waarvan hij zelf ook een collectie heeft opgebouwd.

Astrid Schenk

Astrid Schenk

Astrid Schenk studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit Utrecht waaraan zij ook verbonden is voor haar promotieonderzoek. Ze is breed geïnteresseerd in de kunstgeschiedenis, met een bijzondere interesse in de vroegmoderne, zeventiende-eeuwse en negentiende-eeuwse kunst. Ze benadert kunst op een analytische en associatieve manier en maakt de verschillende onderwerpen op een enthousiaste en praktische manier toegankelijk voor een breed publiek.

Bas Kreuger

Bas Kreuger

Bas Kreuger (1962) studeerde maritieme geschiedenis in Leiden en werkte daarna in diverse historische musea zoals het Luchtmachtmuseum, Museum voor Communicatie, Aviodrome, het Vestingmuseum Naarden en de laatste jaren voor de Hollandse Waterlinie. Zijn specialisaties nzijn luchtvaarthistorie en de geschiedenis van Nederlandse vestingbouw. Zijn belangstelling gaat uit naar de plaats van het individu in de grote bewegingen van de geschiedenis en hoe de ontwikkeling van techniek hierop invloed heeft gehad.

Ben Croon

Ben Croon

Ben Croon (1947) studeerde rechten in Leiden. Hij was advocaat in Amsterdam en later hoofd van de juridische afdeling binnenland van de ABN-AmRo Bank. In de jaren negentig verliet hij de bank. Vervolgens volgde hij colleges West-Europese geschiedenis aan de UvA en verdiepte zich in literatuur en filosofie. Hij deed een opleiding scenarioschrijven en draagt literaire verhalen voor. Sinds 2008 geeft Ben Croon colleges aan verschillende instellingen.

Birgitte Mommers

Birgitte Mommers

Drs. Birgitte Mommers is een kunsthistorica die met veel enthousiasme haar cursisten mee weet te voeren in de wereld van de kunst. Ze heeft een brede interesse: naast haar specialisatie in renaissance en barok heeft zij een voorliefde voor de oudheid, en de (Franse) negentiende eeuw. Voor de Vrije Academie verzorgt zij met veel plezier zowel colleges, als lezingen bij tentoonstellingen en rondleidingen door musea.

Carien Kanters

Carien Kanters

Carien Kanters MA is een kunsthistoricus die u met een aanstekelijk enthousiasme meevoert in de wondere wereld van de kunstgeschiedenis. Als verhalenverteller in hart en nieren met een brede interesse geeft zij met evenveel plezier de Introductie Kunstgeschiedenis als colleges over mode, of rondleidingen door verschillende musea en in het bijzondere het Rijksmuseum Amsterdam.

Christine van der Cingel

Christine van der Cingel

Christine van der Cingel is beeldend kunstenaar en werkt als docent en rondleidster in het Groninger Museum. Tevens heeft zij enkele jaren reizen begeleid naar Egypte, Marokko en Catalonië. Zij houdt van alle periodes en stijlen: van de Egyptische Fayoum portretten tot hedendaagse schilderkunst van Marlene Dumas en Luc Tuymans. Door de vele reizen die zij heeft gemaakt is zij veel in aanraking gekomen met architectuur van de oudheid tot aan moderne architectuur zoals in New York en Barcelona en zij vindt het fascinerend om te zien wat de invloed is van architectuur op de sfeer van een stad en op de beleving van het individu.

Connie Palmen

Connie Palmen

Diana de Wild

Diana de Wild

Diana de Wild: 'Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van mijn naam kreeg ik al jong interesse in de oudheid. Na het gymnasium ben ik archeologie gaan studeren aan de universiteit van Leiden. In 1994 ben ik afgestudeerd als klassiek archeoloog.'

Dineke van der Wal

Dineke van der Wal

Ellen van der Vecht

Ellen van der Vecht

Drs. Ellen van der Vecht is allround kunsthistoricus van Oudheid tot moderne kunst. Zij heeft een grote voorliefde voor Italië en de renaissance, maar ook voor de klassiek moderne kunst. We leven in een wereld vol kunst, die altijd een emotie oproept. Kunst roept zoveel verschillende dingen op, van fascinatie tot onbegrip. Via colleges, lezingen, kunstreizen en rondleidingen laat Ellen van der Vecht u hier graag mee kennis maken!

Eva Kramer

Eva Kramer

Drs. Eva Kramer is specialist op het gebied van moderne kunst en jeugdliteratuur. Zij geeft cursussen en doet projecten met diverse doelgroepen, van volwassenen tot het basisonderwijs. Met veel plezier neemt u ze mee naar het Kröller Müller Museum, het MMKA of Museum Ludwig in Keulen, om u op passende en prikkelende manier te laten proeven aan de geschiedenis van de kunst.

Eva van Leeuwen

Eva van Leeuwen

Eva van Leeuwen studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen en werkt als museumdocent en rondleider voor het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum Amsterdam. Ze schrijft lesprogramma’s voor onder andere het Cobra Museum voor Moderne Kunst en werkt daarnaast als redacteur voor verschillende uitgeverijen. Ze plaatst kunsthistorische ontwikkelingen graag in een breder perspectief. Wat gebeurde er in die tijd, welke boeken werden er geschreven, waar werd over gesproken? Beeldende kunst is voor haar dan ook onlosmakelijk verbonden met andere (kunst)disciplines. 

Fatin van de Luijster

Fatin van de Luijster

Fatin van de Luijster studeerde Kunstgeschiedenis en Geschiedenis in Amsterdam en Utrecht. Tijdens haar studies richtte ze zich vooral op de historieschilderkunst. Naast de grote liefde voor de Italiaanse Renaissance, heeft ze een zeer breed interesseveld dat reikt van Rubens tot Waterhouse en Romeinse mozaïeken tot Warhol. Voor de Vrije Academie verzorgt ze de Collegereeks Introductie Symboliek en Introductie Kunstgeschiedenis. Daarnaast leidt ze deelnemers met veel plezier rond in musea, zoals het Rijksmuseum.

Fik Meijer

Fik Meijer

Fik Meijer (1942) is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis. Fik Meijer is auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid en aanverwante onderwerpen. Daarnaast vertaalde hij werk van diverse klassieke auteurs uit het Grieks en Latijn in het Nederlands, o.a. Flavius Josephus (samen met M.A. Wes), Gregorius van Tours en Vegetius.

Frederique Petit

Frederique Petit

Fréderique Petit heeft in Schotland filosofie en internationale betrekkingen gestudeerd. Ze houdt ervan om iedere dag te filosoferen en geeft de colleges Filosofie voor het Persoonlijke Leven en Hedendaagse Nederlandse Filosofie.

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman

Filosoof en theoloog Gerko Tempelman houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Zo introduceerde hij bijvoorbeeld de Church for Atheists (+ agnostics + the rest of us), waarin niet-gelovigen met elkaar in gesprek gaan over wat religieuze thema’s voor hen betekenen. Als docent maakt hij graag de filosofie toegankelijk aan de hand van actuele toegankelijke vragen: “Je leert filosofie pas begrijpen als je de achterliggende vragen bij jezelf herkent; een beter begrip van de grootste filosofen begint bij jezelf."

Gijs Deckers

Gijs Deckers

Als psycholoog en filosoof (Universiteit Utrecht) probeert Gijs Deckers te begrijpen hoe de mens denkt. Drijfveren, perfectionisme en eerlijkheid zijn daarbij onderwerpen om op te kauwen. Zijn bevindingen worden net zo makkelijk omgezet in een één-op-één gesprek als in een training of conference. In zijn bedrijf Gijzer verbindt hij daarom ook coaching, training en entertaining vanuit de visie dat een gesprek met een persoon, groep of zaal in wezen weinig verschilt. Het gaat om het ontmoeten van de ander en het eerlijk zijn over wie je zelf bent.

Gregor Dijkhuis

Gregor Dijkhuis

Na zijn loopbaan in het Voortgezet Onderwijs (als docent Engels en schoolleider) heeft drs. Gregor Dijkhuis zich gewijd aan zijn grote liefde: de Middeleeuwen. Hij vertelt er graag over, met begeestering en grote deskundigheid. Tijdens zijn boeiende lezingen en cursussen vertelt hij graag over allerlei aspecten van (het leven in) de Middeleeuwen.

Hans Luiten

Hans Luiten

Drs. Hans Luiten is een enthousiaste docent die ingewikkelde zaken helder weet uit te leggen. Van vele markten thuis, maar de bijzondere combinatie van Zaanse, Amsterdamse en Turkse geschiedenis is bij hem favoriet.

Heiko Roelfsema

Heiko Roelfsema

Drs. Heiko Roelfsema (1955) studeerde biologie/biochemie en specialiseerde zich tot geneticus. Twintig jaar bedrijfsleven, waaronder geneesmiddelenonderzoek bij neurologische en psychiatrische patiënten, brachten hem op het pad van zijn nieuwe vak: oplossingsgerichte coaching en counseling gekleurd door zijn passie filosofie. Sinds 2005 verzorgt hij lezingen en colleges over neurofilosofie en levenskunst.

Henny Lamers

Henny Lamers

Prof. Henny J.G.L.M. Lamers, emeritus hoogleraar astronomie en ruimteonderzoek aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam.Tijdens zijn collegereeks het fascinerende heelal neemt Henny Lamers u veertien miljard jaar mee in de tijd: van planeet aarde helemaal terug tot aan de oerknal. Daarnaast verzorgt hij lezingen en heeft enkele sterrenkunde boekjes uitgegeven: De mens in het heelal;  Hallo is daar iemand;  De oerknal en het uitdijend heelal. Henny Lamers is niet alleen een kei in zijn vak – niet voor niets is er een planetoïde naar hem genoemd! – hij is ook een ster in het overbrengen van complexe materie. 

 

Inge Raadgever

Inge Raadgever

Drs. Inge Raadgever volgt de hedendaagse kunst op de voet. U kunt met haar het hele seizoen op stap door heel Nederland langs verschillende musea. Hierdoor mist u nooit meer een belangrijke tentoonstelling.

Iris London

Iris London

Tijdens haar studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam bestudeerde Iris London thema’s zoals Italiaanse beeldhouwkunst, Byzantijnse iconen en het impressionisme. Met een specialisatie in architectuurgeschiedenis zijn ook onderwerpen als Garden Cities, de Amsterdamse School en het modernisme voor haar vertrouwd terrein. Van villa’s in Hollywood, kerken in Italië tot erfgoed in Amsterdam, Iris vertelt met enthousiasme het verhaal achter een afbeelding of gevel.

Jacqueline van Rooij

Jacqueline van Rooij

Jacqueline van Rooij studeerde aan verschillende muziekvakopleidingen en een master muziekwetenschap in Utrecht. Zij heeft ruime ervaring in het begeleiden van opera- en concertreizen en recenseert bij Place de l’Opéra en Klassiek- Centraal in België. Daarnaast levert zij redactionele bijdragen aan Luister en is betrokken bij Opera Informa. Muziektheater, opera en vocale muziek zijn haar passie en daarvan maakt zij u graag deelgenoot. De relaties tussen muziek, mythologie, literatuur en geschiedenis hebben daarbij haar speciale aandacht. 

Jeroen Baars

Jeroen Baars

Jeroen Baars is een vaste waarde in het docentencorps van de Vrije Acacdemie. Hij is gespecialiseerd in architectuur en gaat er graag op uit met de cursisten om die in levende lijve te ervaren tijdens wandelingen in Amsterdam, Amersfoort, Rotterdam en vele andere plaatsen in binnen- en buitenland. 

Jos Hanou

Jos Hanou

Kunsthistoricus Jos Hanou is, naast specialisaties in het Quattrocento en de Nederlandse historieschilderkunst, o.a. geboeid door de middeleeuwen en de dynamiek van het 19e eeuwse Parijs. Kunst laat zien hoe het er in de wereld aan toegaat, daarom onderzoekt Jos graag de samenhang met de eigentijdse politiek, religie en het heersende mensbeeld.

Julie Flesseman

Julie Flesseman

Julie Flesseman is historicus en kunsthistoricus. Aan de Universiteit Utrecht behaalde zij een master Moderne Geschiedenis en een master Moderne en Hedendaagse Kunst. Zij is onder meer gespecialiseerd in kunst in de openbare ruimte en in de interdisciplinaire samenwerking tussen beeldende kunst en podiumkunst. Als ervaren spreker en rondleider weet zij een interessant en aansprekend verhaal voor het voetlicht te brengen.

Karin Braamhorst

Karin Braamhorst

Karin Braamhorst (1960) is kunsthistoricus, docent en auteur van o.a. het Ikonen Lexicon. Ze is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Karin heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zij geeft inspirerende lezingen en cursussen voor een zeer uiteenlopend publiek: zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij de verhalen die ze vertelt.

Katherine Rosmalen

Katherine Rosmalen

Lammert Kamphuis

Lammert Kamphuis

Als filosoof en theoloog weet Lammert Kamphuis juist datgene naar voren te halen wat er werkelijk toe doet. Een grote inspiratiebron hierbij zijn voor hem films. Als spiegels van de cultuur, confronteren films ons met de geest van de tijd en de vragen die nu leven.

Lennart Willems

Lennart Willems

Mijn naam is Lennart Willems. Ik heb aan de Radboud Universiteit Nijmegen Kunstgeschiedenis gestudeerd en mijn eerstegraads lesbevoegdheid gehaald. Ik ben afgestudeerd op vroegmoderne roomse reliekbustes uit Goa en na mijn studie ben ik begonnen als inventarisator van kerkelijk erfgoed voor Museum Catharijneconvent en Huis voor de Kunsten Limburg. Momenteel werk ik als docent Kunstgeschiedenis en als auteur en redacteur voor de Stichting Biografie Mgr. Jos. Stassen.

Liesbeth Sparks

Liesbeth Sparks

Liesbeth Sparks schrijft als zelfstandig historicus over opmerkelijke of onverwachte gebeurtenissen uit het verleden. Hoe vreemder hoe beter... Je kunt haar artikelen lezen in onder meer Quest Historie, Historisch Nieuwsblad en KIJK. Ze werkte daarnaast een aantal jaar op de afdeling Publiek en Educatie van het Rijksmuseum, waar ze een passie voor kennisoverdracht opdeed.

Loes Groeneveld

Loes Groeneveld

Na haar afstuderen wilde drs. Loes Groeneveld graag haar passie voor kunst en cultuur op professionele wijze overdragen. Met veel plezier geeft ze colleges aan de intrinsiek gemotiveerde cursisten! Haar colleges lardeert Loes met fragmenten uit literatuur, film en muziek, om de stof in een bredere context te plaatsen.

Maartje Vos-Swinkels

Maartje Vos-Swinkels

Maartje Vos-Swinkels MA studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar specialisatie is analyse en kritiek van Moderne en Hedendaagse Beeldende Kunst, maar zij heeft een brede achtergrond en interesse: kunst en nieuwe media, kunstfilosofie en kunstsociologie. Naast de hedendaagse kunst verwonderen ook andere perioden en kunststromingen Maartje keer op keer. In haar lezingen en college's probeert zij naast de theorie ook anekdotes en weetjes over het onderwerp te delen met deelnemers.

 

Margaret Breukink

Margaret Breukink

Drs. Margaret Breukink woont en werkt in het noorden van het land. Zij leidt u op persoonlijke en enthousiaste wijze door de kunstgeschiedenis, van Art Nouveau tot Mooiste Kunst: 20 Meesterwerken. Haar specialiteit: een brede cultuurhistorische context, boeiende achtergrondverhalen en prachtig beeldmateriaal.

Marianne Verhoork

Marianne Verhoork

Marianne Verhoork is in 2002 afgestudeerd aan de opleiding Kunst & Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hierna heeft ze bij verschillende culturele organisaties gewerkt. In 2013 heeft ze haar eerstegraads bevoegdheid gehaald als docent kunstgeschiedenis. Sindsdien ontwerpt en doceert ze met veel enthousiasme kunst- en cultuurcursussen voor volwassenen. Haar interesses liggen vooral op het vlak van de algemene kunstgeschiedenis en theatergeschiedenis.

Mariëtte Wijne

Mariëtte Wijne

Marije Wilmink

Marije Wilmink

Marije Wilmink en Akke Visser zijn de initiatiefnemers van de Culturele Apotheek. Marije en Akke lezen graag en veel, en hebben er lol in om de pareltjes die zij daarbij tegenkomen aan mensen in hun omgeving aan te raden. Zo kwamen ze op het idee om boekenconsulten te gaan geven en activiteiten te organiseren waarin een link wordt gemaakt tussen literatuur, kunst en cultuur en het alledaagse leven. Naast cultureel apotheker is Marije zelfstandig journalist en redacteur voor maatschappelijke organisaties

Martijn Pieters

Martijn Pieters

Drs. Martijn Pieters leeft half in Duitsland waar hij schrijft, onderzoekt en doceert. Gelukkig houdt hij voldoende tijd over om voor de Vrije Academie les te geven. Naast zijn geliefde colleges over de Middeleeuwen en in het bijzonder Karel de Grote in 2014, geeft hij vele verschillende colleges, lezingen en excursies.

Michaël Bal

Michaël Bal

Drs. Michaël Bal is een allround kunsthistoricus: met evenveel plezier vertelt hij over beeldende kunst vanaf de oudheid tot nu, als over de geschiedenis van de architectuur.

Michèle Hollander

Michèle Hollander

Mischa Lucassen

Mischa Lucassen

Drs. Mischa Lucassen studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor zijn afstudeerscriptie deed hij onderzoek naar het fenomeen van de omgekeerde compositie in de Nederlandse kunst van de 16de en vroege 17de eeuw. Mischa is enkele jaren als rondleider werkzaam geweest bij het Rijksmuseum Twenthe en laat u graag kennismaken met de bijzondere verhalen die achter kunstwerken schuilgaan. Zijn kunsthistorische belangstelling varieert van de grote meesters uit de Renaissance en Barok tot de Klassiek Moderne kunststromingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Muriel de Beer

Muriel de Beer

Drs. Muriël de Beer is een docente van het eerste uur en stond aan de wieg van het Colloquium Kunstgeschiedenis. Naast de 19e eeuw beheerst zij met name de Algemene Kunstgeschiedenis.

Naomi Verbeek

Naomi Verbeek

Nathan Tax

Nathan Tax

Niet het droge wat-en-wanneer, maar het achterliggende hoe-en-waarom is wat de jonge filosoof Nathan Tax het meeste boeit. Hij legt verrassende verbanden die bij nader inzien wonderbaarlijk vanzelfsprekend blijken. Tijdens zijn studie filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen deed hij een grondige basiskennis op van de Westerse filosofie en verdiepte hij zich vervolgens in het denken van Kant, Hegel en Arendt. Naast filosoof is Nathan Tax klassiek zanger en cultureel ondernemer.

Norman Vervat

Norman Vervat

Norman Vervat is afgestudeerd kunsthistoricus en al een aantal jaar actief als rondleider, zowel binnen als buiten. Hij heeft veel ervaring met het rondleiden van groepen in cultuurhistorisch interessante gebieden, zoals de Amsterdamse binnenstad, maar ook moderne architectuur in van bijvoorbeeld Berlage en Dudok is zijn expertise.

Pablo Lamberti

Pablo Lamberti

Pablo Lamberti MA is zelfstandig filosofiedocent en muzikant. Hij verdiept zich in uiteenlopende thema's zoals kunst en vrijheid en koppelt die thema's dan aan fundamentele levensvragen die ons allemaal aangaan. In zijn college's is er altijd ruimte voor gedachtewisseling en discussie, want precies dat maakt het tot een filosofische onderneming waaraan iedereen kan deelnemen.

Paula Hertogh

Paula Hertogh

Paula Hertogh MA is een bevlogen kunsthistorica en enthousiast docente. Met veel plezier neemt ze u mee langs de meesterwerken in de kunstgeschiedenis. Verder heeft de algemene kunstgeschiedenis en met name de moderne kunst haar warme belangstelling. Naast het verzorgen van lessen ontwikkelt zij ook graag nieuw lesmateriaal.

Peter van Duinen

Peter van Duinen

Peter van Duinen is directeur en oprichter van de Vrije Academie. Ter ere van het 25-jarig jubileum zal hij zijn passie voor kunstgeschiedenis weer met u delen tijdens een lezing over Het creatieve brein van Bernini.

Quirine van Aerts

Quirine van Aerts

Quirine van Aerts studeerde kunstgeschiedenis en is gespecialiseerd als museumconservator. Haar aandachtsgebieden zijn, naast algemene kunstgeschiedenis, de middeleeuwse en Nederlandse kunst tot 1700. Van de Beeldenstorm en de Tachtigjarige Oorlog tot schutterstukken en kinderportretten: het is haar passie om haar kennis te delen met een breed publiek. Zij verzorgt wandelingen en colleges voor de Vrije Academie.

Reinier de Wit

Reinier de Wit

Kunsthistoricus Reinier de Wit, woonachtig in de historische binnenstad van de Hanzestad Kampen, leidt al meer dan vijftien jaar met veel enthousiasme groepen rond in musea, verzorgt stadswandelingen, excursies en cursussen kunstgeschiedenis. Hij vindt het leuk om verbanden tussen verschillende kunsthistorische perioden en disciplines te leggen, geen onderwerp gaat hij uit de weg. U kunt hem voor de Vrije Academie daarom regelmatig aantreffen bij lezingen over diverse onderwerpen.

Renout Robbertz

Renout Robbertz

Renout Robbertz is al jaren docent kunst- en architectuurgeschiedenis. Zijn specialisme is de bouwkunst van 1700 tot heden. Hierbinnen gaat zijn interesse uit naar stedenbouw en volkshuisvesting en architectuurtheorie. Ook heeft hij een passie voor kloosters; de benedictijner monnik en architect Hans van der Laan was het onderwerp van zijn afstudeerscriptie.

Rixt Hoekstra

Rixt Hoekstra

Rixt Hoekstra is architectuurhistorica en gefascineerd door de gebouwde wereld. Zij heeft een internationale oriëntatie en werkt aan universiteiten in binnen-en buitenland. Vanuit dit perspectief laat zij u graag kennismaken met de fascinerende wereld van de architectuur.

Robert van der Tol

Robert van der Tol

Roeline Snel

Roeline Snel

Roland Gieles

Roland Gieles

Roland Gieles studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de Italiaanse kunst van de late middeleeuwen en renaissance, maar heeft gaandeweg een brede kunsthistorische interesse ontwikkeld,  van Byzantijnse mozaïeken tot sierlijke Art Nouveau en van grote frescocycli tot de meest verfijnde kunstobjecten. Elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal en is vervaardigd in zijn eigen historische context. In zijn lezingen verbindt Roland deze twee aspecten met elkaar, zonder de schoonheid en de emotie van de kunst uit het oog te verliezen.

Saskia van Lier

Saskia van Lier

Sophie van Steenderen

Sophie van Steenderen

Kunsthistoricus Sophie van Steenderen: 'de kunstgeschiedenis is een schatkamer barstensvol mooie, interessante en waardevolle zaken.' Als kunsthistoricus met een passie voor vertellen heeft Sophie van Steenderen de sleutel tot de schatkamer. Zij is in staat om deuren te openen en kunst tot leven te wekken. Met mijn verhalen geef ik voorwerpen meer glans, kleur en diepte. Ieder ontdekt zijn eígen juweeltjes. En Sophie helpt u daar graag bij!

Stefano Giani

Stefano Giani

Uit Italië heeft drs. Stefano Giani een grote kennis van de Italiaanse en vooral Venetiaanse kunstgeschiedenis met zich meegenomen, samen met een passie voor lesgeven. Naast enthousiasmeren van mensen vindt Stefano Giani het toelichten van relaties: tussen de kunsten, tussen de kunstenaars en hun historische context het meest boeiend aan zijn vak.

Tessa Tilroe

Tessa Tilroe

Tessa Tilroe is kunstdocent en kunsthistorica. Zij is breed georiënteerd maar haar onderzoeksgebied en specialisaties zijn de kunst van de vroeg-renaissance en de ontwikkeling van de theaterarchitectuur in relatie tot het humanistisch denken van de 15e eeuw tot en met de 17e eeuw. Interdisciplinariteit is daarbij het sleutelwoord. Naast haar werkzaamheden voor de Vrije Academie is zij kunstdocent en ontwikkeld cultuurprogramma’s voor adolescenten. Daarnaast schildert, tekent en schrijft zij en doet onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Tine Zevenhuizen

Tine Zevenhuizen

Tonnie Jobse

Tonnie Jobse

Tonnie Jobse, kunsthistoricus en grafisch ontwerper pendelt tussen Utrecht en Zeeland, maar ook tussen lesgeven en ontwerpen en tussen oude kunst en hedendaags design. Hij probeert zijn cursisten enthousiast te maken voor kunst en design, maar ze vooral ook te laten nadenken over de rol die kunst en design innemen in onze maatschappij.

 

Una Duric

Una Duric

Walda Bosman-Kok

Walda Bosman-Kok

Bij haar afstuderen als kunsthistorica werd zij de vrouwelijke Henk van Os (oud-directeur Rijksmuseum, bekend van de serie Beeldenstorm) genoemd. En terecht, want het plezier dat drs. Walda Bosman-Kok uitstraalt als zij over kunst vertelt is aanstekelijk. Al sinds 1995 verzorgt zij met veel succes en enthousiasme cursussen, lezingen, reizen en rondleidingen; van de oude klassieken tot aan de moderne kunst. Kijk, luister en geniet!

Willem Mook

Willem Mook

Samen met Peter Adema weet Willem Mook hun deelnemers te roeren. Het gouden duo komt voor ons opnieuw in actie: Peter Adema verzorgt de voordracht en wordt begeleid door Willem Mook op de luit. Samen brengen ze poëtische teksten tot leven, van Dante tot bekende zeventiende-eeuwse dichters. Willem Mook heeft gestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de Renaissance polyfonie en de basso continuo praktijk en heeft een lange staat van dienst als solist en begeleider op luit, theorbe en vihuela de mano. Hij is lid van het ensemble Quadrivium dat zich toelegt op laat middeleeuwse muziek en werkt in diverse combinaties samen met andere musici en ensembles.

Yvonne Hilgenkamp

Yvonne Hilgenkamp

Drs. Yvonne Hilgenkamp is kunst- en architectuurhistoricus. Ze is een enthousiast verteller, anekdotisch en publieksgericht. Haar specialiteit is het presenteren van de rijke geschiedenis van de westerse kunst, architectuur en stedenbouw. Wat Yvonne Hilgenkamp betreft in de vorm van een collegereeks, lezing, of excursie.

Aaldert Rus

Aaldert Rus

Drs. Aaldert Rus geeft voor de Vrije Academie de colleges Kunstgeschiedenis en Architectuur. Verder kunt u hem tegenkomen in verschillende steden in Nederland voor wandelingen langs architectuur of hofjes. Zijn streven is om deelnemers met hart en ziel van kunst te laten genieten en de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis met woord en beeld inzichtelijk te maken.

Aldwin Kroeze

Aldwin Kroeze

Drs. Aldwin Kroeze is een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.

Anita Rademakers

Anita Rademakers

Anita Rademakers MA studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Florence (daar hield ze een grote liefde voor de Italiaanse Renaissance aan over) en haalde haar masterdiploma in de klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. Of u nu meer wilt weten over kunst, geschiedenis, de klassieke oudheid, taal of een combinatie daarvan: bij haar bent u aan het juiste adres. Voor de Vrije Academie verzorgt zij rondleidingen door het Mauitshuis en Rijksmuseum en de Collegereeks Introductie Kunstgeschiedenis.

Annemiek Lely

Annemiek Lely

Annemiek Lely studeerde af aan de Research Master Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sindsdien als freelance tekstschrijver, programmamaker en dramaturg in de culturele sector. Ze is gespecialiseerd in (muziek-)theater, Shakespeare, Joods erfgoed, de Holocaust in kunst en geestesziektes in kunst.

Annette Brouwer

Annette Brouwer

Arianne Deligianis

Arianne Deligianis

Arianne Deligianis is een gedreven kunsthistoricus die haar Master Kunstgeschiedenis behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in de Hollandse Gouden Eeuw, in iconografie en de Griekse Oudheid. Ze bracht haar jeugd door in Griekenland, waar haar zoektocht begon naar alle verhalen die kunst en geschiedenis te vertellen hebben. Met heel veel plezier geeft zij les in Kunstgeschiedenis, om mensen in contact te brengen met de kleurrijke en veelzijdige wereld van kunst.

Arthur d'Ansembourg

Arthur d'Ansembourg

Drs. Arthur d'Ansembourg is docent kunstfilosofie. In zijn colleges, lezingen en rondleidingen voor de Vrije Academie gaat de aandacht uit naar filosofische opvattingen over schoonheid en kunst. Daarnaast begeleidt hij socratische gesprekken en geeft hij dilemma-workshops

Barry Heinrichs

Barry Heinrichs

Drs. Barry Heinrichs heeft een plek verworven in het docententeam van de Vrije Academie als specialist op het gebied van hedendaagse kunst. Zijn bezoeken aan galeries en uitleg over techniek worden zeer gewaardeerd.

Bas Nabers

Bas Nabers

Bas Nabers is filosoof, historicus en prijswinnend essayist, maar hij werkte ook als gids op een husky- en wildernisboerderij in Lapland. Bas Nabers ziet filosofie als een bron van verwondering, kritisch denken en vrijheid: door te filosoferen leer je vragen stellen waar je aanvankelijk geen vragen verwacht, verken je denk- en leefpatronen die als het ware de horizonten van ons bestaan vormen. Zo wordt het alledaagse minder vanzelfsprekend en openen zich nieuwe mogelijkheden.

Benno Hillebrand

Benno Hillebrand

Drs. Benno Hillebrand is een docent van formaat. Hij staat letterlijk en figuurlijk boven de materie. Benno verhaalt net zo makkelijk over de Griekse oudheid als over Permeke. Met name in regio Den Haag en in het bijzonder in het Haags Gemeentemuseum komt u Benno vaak tegen.

Bjorn de Leeuw

Bjorn de Leeuw

Kunsthistoricus en -docent Bjorn de Leeuw is geïnteresseerd in alles dat zich verhoudt tot kunst, cultuur en geschiedenis. Hij is een breed georiënteerd interdisciplinair die zoekt naar de schoonheid van het alledaagse. Het beeld, de context en betekenisgeving zijn hierbij leidende motieven.

Carolien Zeeman

Carolien Zeeman

Kunsthistoricus Carolien Zeeman MA deelt haar enthousiasme voor kunst graag met haar cursisten. Zij is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, maar geeft ook cursussen in algemene kunstgeschiedenis. Carolien is bijzonder gefascineerd door de continue ontwikkeling die de kunst doormaakt en zij legt graag verrassende verbanden tussen het heden en verleden.

 

 

Clara Bolle

Clara Bolle

Clara Bolle MA denkt en schrijft over filosofie, kunst en cultuur. Bij Clara staan inhoudelijke kennis en de dialoog met de student voorop. Naast de Vrije Academie is onder andere verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en aan een openbare basisschool. Ook schrijft ze regelmatig essays en recensies voor uiteenlopende tijdschriften. Kortom, Clara is van alle markten thuis. Cursisten mogen rekenen op energieke en inspirerende colleges.

Cora Voogt-Hildering

Cora Voogt-Hildering

Docente Cora Voogt-Hildering is, naast haar carrière als muziekdocent en uitvoerend violiste, in 2012 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit als kunsthistoricus. Sindsdien brengt Cora deze twee schone kunsten zoveel mogelijk met elkaar in verband door lezingen en colleges over verschillende onderwerpen. Bij de Vrije Academie vertelt Cora bijvoorbeeld over de bijzondere relatie tussen Arnold Schönberg en Wassily Kandinsky.

 

Dikláh Zóhar

Dikláh Zóhar

Dikláh Zóhar combineert haar passie voor kunst met een brede oriëntatie in de Klassieke Archeologie.  Ze specialiseert in de Laat Romeinse-, Joodse en Vroeg-christelijke kunst. Haar interesse gaat vooral uit naar de wederzijdse invloeden tussen culturen en religies in het Middellandse Zeegebied, met speciale aandacht naar de invloed van de Klassieken door de eeuwen heen. Maar haar eerste liefde is ongetwijfeld de kunst van mozaïek. Met veel enthousiasme en een vleugje accent verzorgt ze lezingen, cursussen en museumwandelingen.

Djoeke van Netten

Djoeke van Netten

dr. Djoeke van Netten is gastconservator van de tentoonstelling De kaart van Bleau van Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Speciaal voor de Vrije Academie geeft zij een lezing over de firma Blaeu en het absolute cartografisch topstuk, de wereldkaart van Blaeu uit 1648.

Erik Mulder

Erik Mulder

Door zijn veelzijdige ervaring als kunsthistoricus en ingenieur weet Ir Erik Mulder MA verrassende nieuwe inzichten te ontwikkelen en uit te dragen. Zijn fascinatie voor de kunst van de Italiaanse renaissance  en van de Nederlands 17e eeuw kan hij aanstekelijk overbrengen op deelnemers aan cursussen en lezingen. Door zijn diepgaande kennis van kunstwerken, kunstenaars, en opdrachtgevers laat hij zijn toehoorders het ontstaan en de betekenis van kunstwerken meebeleven en doorgronden.

Eva Offermans-Verlouw

Eva Offermans-Verlouw

Eva Offermans-Verlouw studeerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam en de Universitat de Barcelona. Daar specialiseerde zij zich in Spaanse Geschiedenis. Ze laat mensen graag het echte Spanje ontdekken. Met veel liefde, kennis en enthousiasme toont ze de veelzijdigheid van de Spaanse kunst, cultuur en geschiedenis.

Eveline Heylen

Eveline Heylen

Eveline Heylen is docent in de kunstwetenschappen en musicologie. Ze legt zich vooral toe op actuele kunst en hedendaags klassieke of experimentele muziek. Ze bouwde ervaring op aan de universitaire onderzoeksinstelling IPEM (Instituut voor Psychoacustica & Elektronische Muziek, Gent - België), bij de Vlaamse kunsteducatieve organisatie Musica en het museumplatform CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders). Intussen werkt ze onder de naam Superoxide als freelancer aan kunstprojecten, publicaties, lesopdrachten en meer.

Femke Egas

Femke Egas

Frederike Upmeijer

Frederike Upmeijer

Drs. Frederike Upmeijer geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Haar passie voor Italië kan zij goed kwijt in vele lezingen en colleges. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.

Froukje Pitstra

Froukje Pitstra

dr. Froukje Pitstra studeerde geschiedenis en godsdienstwetenschap en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op een biografische proefschrift over eerste predikante en radicaal vrijzinnig theologe Anne Mankes-Zernike . Als docent geeft zij regelmatig lezingen in het land, vanuit de idee dat het verleden onlosmakelijk verweven is met onze huidige cultuur en samenleving en daarom relevante, inspirerende, prikkelende of verfrissende perspectieven kan bieden.

Giel de Reuver

Giel de Reuver

Giel de Reuver MA studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij geniet ervan om feitenkennis op te doen en nog meer om deze aan anderen bij te brengen door middel van een rondleiding of wandeling. Hij neemt u mee naar de Romeinse plekken in Nederland of vertelt over Romeinse keizers en de Bataven. Daarnaast schrijft hij vele artikelen over de boeiende Romeinse geschiedenis.

Go Bruens

Go Bruens

Go Bruens MA studeerde kunstgeschiedenis en zij heeft zich gespecialiseerd in moderne kunst en architectuur. Door haar enthousiaste verhalen neemt ze u mee naar de tijd en achtergrond van de kunstenaars, architecten en opdrachtgevers en zoomt ze in op de kleinste details. Daardoor laat ze u datgene zien waar u misschien in eerste instantie overheen kijkt. 

Hanneke Blijham

Hanneke Blijham

Na jaren werkzaam geweest te zijn in het (muziek)onderwijs is Hanneke Blijham op latere leeftijd geschiedenis gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Na de succesvolle afronding van deze studie verzorgde Hanneke o.a. rondleidingen in het Catharijneconvent. Dit beviel zo goed dat het werkterrein snel uitgebreid werd. Inmiddels leidt Hanneke behalve in musea ook in diverse steden rond.

Harm-Jan van Dam

Harm-Jan van Dam

Dr. Harm-Jan van Dam studeerde klassieke talen in Leiden. Zijn specialisme is Latijn, vanaf de klassieke oudheid tot de eenentwintigste eeuw en hij vindt niets leuker dan anderen daar ook enthousiast voor te maken. Tijdens zijn studiedag sleept hij het publiek mee langs grafschriften, gevelstenen en gravures, spreekwoorden en uitdrukkingen en vertelt over het Latijn als taal en de ontwikkeling ervan.

Henk van Os

Henk van Os

Henk van Os is een gevierd Nederlands kunsthistoricus. Hij is universiteitshoogleraar Kunst- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en was directeur van het Rijksmuseum en televisiepresentator van kunstprogramma’s.

Inge Klompmakers

Inge Klompmakers

Inge Klompmakers is Japanologe en kunsthistorica en houdt ervan om de mooie verhalen van ruim twintig eeuwen Japanse kunst met een breed publiek te delen. Ze is al ruim 15 jaar professioneel werkzaam in het internationale Japanse kunstveld. Met even veel plezier geeft Inge lezingen en publiceert ze bijzondere boeken over Japanse kunst: Japanse en moderne Aziatische kunst en fotografie. Voor haar overstap naar de uitgeverijwereld was zij werkzaam als Japanspecialist bij een gerenommeerde galerie en een internationaal veilinghuis. Inge schrijft regelmatig over Japanse kunst, ook organiseert ze lezingen en evenementen.

Ingrid Jansen

Ingrid Jansen

Ingrid Jansen is naast docent, ook kunstenaar. Zij heeft al heel wat exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan. Naast het kunstenaarschap werkt zij als docent tekenen en schilderen en runt ze een atelier in Kortenhoef, waar zij workshops en cursussen tekenen en schilderen geeft. Sinds 2012 is zij werkzaam als praktijkdocent bij de Vrije Academie, waar ze o.a. workshops geeft samen met Aldwin Kroeze.

Isolde Scholberg

Isolde Scholberg

Isolde Scholberg MA biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken in hun context en biedt ze nieuwe inzichten waardoor de kunst echt tot leven komt. Isolde wil haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen delen. Want kunst maakt de wereld mooier en we kunnen dus eigenlijk geen dag zonder.

Janko Duinker

Janko Duinker

Janko Duinker studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en egyptologie aan de universiteit van Leiden. Sinds 2011 is hij o.a. voorzitter van de stichting Huis van Horus, egyptologie academie Nederland. In 2008 is hij begonnen als docent en spreker bij verschillende instellingen en musea door heel Nederland.

Joop van Velzen

Joop van Velzen

Joop van Velzen is werkzaam als docent Muziekgeschiedenis voor de Vrije Academie en diverse onderwijsinstellingen en hij doceert over grote verscheidenheid van onderwerpen uit de klassieke muziek. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek, bijvoorbeeld over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms.

Josée Claassen

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het geven van lezingen over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Soms doet zij dit aan de hand van een thema, soms aan de hand van het leven en werk van een of meerdere beeldend kunstenaars en componisten. Haar lezingen zijn door deze unieke combinatie verrassend en vaak een feest voor oog èn oor. 

Jurgen van den Hout

Jurgen van den Hout

Na vrije opleidingen muziekwetenschap (BA) en Algemene Cultuurwetenschappen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam geeft Jurgen van den Hout MA lezingen, doet onderzoek en produceert muziekproducties. Ook geeft Jurgen workshops op het gebied van muziek en multi-media.

Karin Haanappel

Karin Haanappel

Drs. Karin Haanappel doceert al ruim 15 jaar met veel enthousiasme kunst- en cultuurgeschiedenis vanaf de prehistorie tot nu: vanaf de Venus van Willendorf tot aan de Nana-beelden van Niki de Saint Phalle. Haar specialisme ligt bij de vrouwelijke kunstenaars, in het bijzonder Camille Claudel.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is kunsthistoricus en doceert al vele jaren met enthousiasme voor de Vrije Academie. Met name colleges en studiedagen over symboliek in de kunst zijn favoriet. Ook kent Krzysztof Museum Catharijneconvent en het Rijksmuseum op z'n duimpje. Daarnaast neemt hij de liefhebber mee op reis naar Polen of New York.

Laura Stoop

Laura Stoop

Laura Stoop MA is kunstfilosoof. Zij doceert op het gebied van kunstgeschiedenis, cultuurwetenschap en wijsgerige esthetica. Kunstvoorwerpen en culturele bewegingen worden in haar colleges in een breder kader geplaatst van geschiedenis en filosofie. Vanuit haar achtergrond in de Vergelijkende Kunstwetenschap komen de verschillende kunstvormen aan bod: beeldende kunst, muziek, literatuur en film. Van Caravaggio tot Damien Hirst en van Bach tot Schönberg. Laura is specialist op het gebied van het sublieme in de kunsten. 

Leon Gijbels

Leon Gijbels

Leon Gijbels is een gedreven kunsthistoricus en verteller die verschillende stijlperioden moeiteloos aan elkaar verbindt. De kunstenaar staat in zijn verhalen altijd centraal maar beslist niet los van de context waarin de kunst wordt gemaakt. Om de colleges compleet te maken, komt tijdens de lessen de beeldtaal ruimschoots aan bod.

Liesje Schreuders

Liesje Schreuders

Liesje Schreuders is literatuurwetenschapper en docent literatuurgeschiedenis, gespecialiseerd in het modernisme en in Italiaanse poëzie. Tot haar favoriete schrijvers behoren Dante, Tolstoj, James, Couperus, Montale, Lucebert & Duras. Verder vertaalt Liesje Italiaanse poëzie en heeft ze twee romans en enkele verhalen op haar naam staan. 

Luc Laudy

Luc Laudy

Machlien Vlasblom

Machlien Vlasblom

Marian van Caspel

Marian van Caspel

Marian van Caspel is kunsthistorica. Ze is een ervaren docente en houdt ervan moderne en hedendaagse kunst met oude kunst te verbinden. En dat dan nog het liefste op het raakvlak van kunst, religie en spiritualiteit.

Marielle Lassche

Marielle Lassche

Kunsthistoricus Mariëlle Lassche: 'Kunst kan mij inspireren, motiveren, provoceren, verwonderen, verleiden,  ontroeren, shockeren, ….. en zal nooit vervelen!' Deze gezonde belangstelling voor alles wat met kunst te maken heeft deelt Mariëlle Lassche heel graag met een breed publiek, van jong tot oud!. Ik neem mijn cursisten mee in de geschiedenis van de kunst van de oudheid tot het hedendaagse, van klassieke architectuur tot modern design.

Marije Sennema

Marije Sennema

Marije Sennema studeerde Kunstgeschiedenis in Groningen en vervolgde haar studies in Gent. Haar interesse gaat uit naar de moderne en hedendaagse kunst. Ze kijkt er erg naar uit om haar passie voor kunst en cultuur te delen met de cursisten van de Vrije Academie.

Mariska Wildschut

Mariska Wildschut

Mariska Wildschut is een gepassioneerd kunsthistorica, rondleidster en journaliste. Zij studeerde Journalistiek en Kunstgeschiedenis. Haar passie voor de klassieken, Italië en kunst ontstond al vroeg op de middelbare school. Later ontstonden er ook meerdere interesses, waaronder voor hedendaagse sculptuur en architectuur en symboliek in de kunstgeschiedenis. Nu vertelt zij met net zoveel passie over Praxiteles en Donatello als over Frank Lloyd Wright en Mimmo Paladino.

Max Put

Max Put

Japonisme is de forte van kunsthistoricus Max Put, maar over Rothko of Van Doesburg weet hij minstens zo veel te vertellen (en schrijven). Over welk onderwerp eigenlijk niet?  Buiten het, toegegeven obscure, onderwerp Japonisme, zouden we Max Put een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’ kunnen noemen, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.

Michel Didier

Michel Didier

Drs. Michel Didier is in 1987 afgestudeerd op kunst en muziek. Sindsdien geeft hij vele lezingen en cursussen, veelal over 'zusterkunsten' als kunst & muziek en kunst & literatuur. Maar ook kunst & mythologie, kunst & taboe en kunst & esoterie komen aan bod. Verdere specialismen zijn art nouveau, art déco, exotisme en vorsten & kunst.

Mirte Verkuijlen

Mirte Verkuijlen

Monique Hafkamp

Monique Hafkamp

Kunsthistorica Drs. Monique Hafkamp heeft tijdens haar studie veel gereisd om naar kunst en architectuur te kijken. Ze begeleidt culturele reizen en geeft cursussen en lezingen over kunst en cultuur. Naast een liefde voor Italïe heeft Monique een voorkeur voor de colleges algemene kunst- en architectuurgeschiedenis.

Myrthe Hebinck

Myrthe Hebinck

Myrthe Hebinck MA heeft als sinds haar opleiding tot kunsthistoricus een voorliefde voor cultuureducatie. Omdat Myrthe zelf zo van kunst houdt, doet ze niets liever dan de cursisten deze liefde ook te laten ontdekken. Met enthousiasme geeft ze colleges of rondleidingen in regio Utrecht.

Natalie Kuik

Natalie Kuik

Drs. Natalie Kuik kunt u tegenkomen in vele musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam of Paleis Soestdijk in Baarn.

Nico Staring

Nico Staring

dr. Nico Staring studeerde Egyptologie en Archeologie aan de Universiteit Leiden, werkte voor diverse archeologische expedities in Malawi, Soedan en Egypte en promoveerde in 2016 op onderzoek naar de nieuwe Rijks (c. 1539-1078 v.Chr.) necropolis in Sakkara, Egypte. Staring was docent Egyptische archeologie aan de Universiteit Leiden en geeft al enkele jaren populariserende cursussen, lezingen en rondleidingen.

Oene Dijk

Oene Dijk

Oene Dijk studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis. Hij verzorgt, op enthousiaste wijze, al jarenlang colleges voor de Vrije Academie, en dan met name die over architectuur. Omdat deze geschiedenis nog beter tot zijn recht komt door de architectuur en de stedenbouw met eigen ogen te aanschouwen, neemt hij u graag mee op stadswandelingen en excursies door heel Nederland.

Patricia Huisman

Patricia Huisman

Drs. Patricia Huisman is een bevlogen vertelster die al sinds 1993 werkzaam is als docent en rondleidster. Patricia heeft inmiddels jarenlange ervaring met een gevarieerd publiek en met de meest uiteenlopende thema´s. Van de Egyptenaren tot aan de eigentijdse kunst, geen onderwerp heeft nog geheimen voor haar. Dankzij haar flux de bouche weet zij elke kunstvorm op een heldere en toegankelijke wijze uit te leggen.

Peter Thissen

Peter Thissen

Peter Thissen is kunsthistoricus, afgestudeerd in educatie en communicatie. Zijn jarenlange onderwijservaring maken hem een uitstekend didacticus en verhalenverteller. Zijn passie voor kunst vertaalt zich in velerlei activiteiten, zoals excursies, lezingen en het geven van cursussen voor jong en oud. Voor hem staat kunstbeleving hoog in het vaandel. Daarmee stelt hij de positie van de toeschouwer centraal en weet hij kunst en beschouwer te verbinden

Peter Wagemakers

Peter Wagemakers

Drs. Peter Wagemakers opereert sinds 1992 als autonoom kunsthistoricus vanuit Amsterdam. Aandachtsgebieden zijn de negentiende-eeuwse schilderkunst en het kunstobject in zijn sociaal-historische context door de eeuwen heen.

Raphaël Rijntjes

Raphaël Rijntjes

Raphaël Rijntjes is kunst- en architectuurhistoricus, met als specialisme de kerkelijke architectuur en kunst van de middeleeuwen. Hij houdt zich bezig met alles wat in en rond kerkgebouwen gebeurde, dus onderwerpen als liturgie, reliekverering, processies en rechtspraak hebben zijn bijzondere belangstelling. Hij geeft rondleidingen, cursussen en lezingen, doet bouwhistorisch onderzoek en heeft daarnaast een bedrijf voor erfgoedfotografie.

Renate Buschman

Renate Buschman

Renate Buschman, fotograaf bij BLINKfotografie is gespecialiseerd in portret- reclame- en reportagefotografie. Haar enthousiasme over fotografie deelt ze graag met haar cursisten. De lessen zijn een combinatie van theorie en praktijk. Uiteindelijk weet je hoe je de camera het beste kan gebruiken en kun je reageren op moeilijke lichtsituaties.

Rinus Doeser

Rinus Doeser

Rinus Doeser studeerde natuurkunde en filosofie; hij is gepromoveerd in de filosofie en was universitair docent filosofie (o.a. filosofie van de kunst). Hij was verder bestuurder van meerdere zorgorganisaties. Rinus' specialismen zijn o.a. de filosofie van Wittgenstein en levenskunst.

Robbie Dell'Aira

Robbie Dell'Aira

Drs. Robbie Dell'Aira is een bevlogen verteller en laat anderen graag meegenieten van zijn kunsthistorische bevindingen. Jarenlang woonde hij in Italië, maar nu geeft hij met veel plezier colleges en lezingen, voornamelijk in het zuiden des lands. Daarnaast schrijft hij boeken waarin geschiedenis en kunst met elkaar verenigd zijn.

Robert-Jan Muller

Robert-Jan Muller

Robert-Jan Muller is een kunsthistoricus die met veel enthousiasme cursisten door de kunstgeschiedenis leidt. Zijn specialisme is twintigste eeuwse en hedendaagse kunst en hij publiceert daar regelmatig over. Met zijn cursussen en rondleidingen wil Robert-Jan Muller bereiken dat, zoals hij zegt, 'het kunstwerk direct tot de kijker gaat spreken als een goede bekende'.

Rogier Brom

Rogier Brom

Rogier Brom MA is als kunsthistoricus werkzaam bij het Centraal Museum in Utrecht en doceert aan verschillende instellingen voor hoger onderwijs. Bij zijn colleges voor de Vrije Academie combineert hij zijn specialisme in de ruimtelijke ervaring van moderne kunst met bredere verbanden die de wirwar van stromingen in de 20e eeuw begrijpelijker maken.

Sandra Hartgerink

Sandra Hartgerink

Fotograaf Sandra Hartgerink van BLINKfotografie is gespecialiseerd in portret- reclame en reportagefotografie. Ze deelt graag haar kennis op een praktijkgerichte manier. Naast de techniek is het “anders leren kijken” een belangrijk aspect in haar colleges.

Sophie Tutelaers

Sophie Tutelaers

Drs. Sophie Tutelaers is docent kunstgeschiedenis en woont en werkt in Brabant. Als enthousiast verteller en rondleider laat ze u verder kijken, verbanden leggen en bovenal genieten van onze rijke westerse kunstgeschiedenis.

Stefan Sweijen

Stefan Sweijen

Stefan Sweijen heeft een passie voor de architectuur en stedenbouwkunde van de twintigste eeuw en de schoonheid die zij laten zien deelt hij graag met zijn cursisten. Door de combinatie van Erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam en Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit van Utrecht heeft Stefan kennis van zowel de architectuurhistorische als de planologische kant. Voor de Vrije Academie verzorgt hij de Collegereeks Moderne Architectuur.

Steven van den Haak

Steven van den Haak

Tim Vreugdenhil

Tim Vreugdenhil

Tineke Koldewey

Tineke Koldewey

Trui Rietveld

Trui Rietveld

Musicologe Trui Rietveld studeerde hoofdvak Algemene Muzikale Vorming aan de Vrije Muziek-academie in Zeist. Hierna studeerde zij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht waarbij ze zich specialiseerde in popmuziek en smaak.

Verena Ott-Bakhuizen

Verena Ott-Bakhuizen

Kunsthistorica Verena Ott verzorgt sinds 2006 lezingen, excursies en museumrondleidingen. Van Lutma’s briljante zilver in kwabstijl tot het sprookjesachtige glas van Émile Gallé, van strak empire-meubel tot eigentijds haute-couture ontwerp, van de schilderkunst van Van Eyck en Rembrandt tot Mondriaan en Rothko... Verena is van alle markten thuis. Haar grote kennis van en passie voor geschiedenis, kunst en vormgeving deelt ze vol enthousiasme met de cursisten van de Vrije Academie.

Wendy Fossen

Wendy Fossen

‘Kunst elitair, stoffig en saai?‘ Niet als het aan kunsthistoricus Wendy Fossen ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat u voorgoed verkocht bent. Zo laat ze de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Vanzelfsprekend wordt er niet voorbij gegaan aan de technische kant van de kunst, maar zijn het juist die heerlijke verhalen die je bij blijven.

Ype de Boer

Ype de Boer

Ype de Boer MA promoveert aan de Vrije Universiteit op het werk van de hedendaagse, Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Aan diezelfde universiteit heeft hij twee jaar college gegeven als docent Wijsgerige vorming. Hij streeft ernaar de Vrije Academie cursisten mee te nemen in zijn fascinatie voor de relaties tussen theorie & praktijk, filosofie & literatuur en waarheid & geschiedenis.

Zoran Kwak

Zoran Kwak

Dr. Zoran Kwak heeft een jarenlange ervaring als onderzoeker en docent Kunstgeschiedenis aan verschillende universiteiten. In 2014 is hij cum laude gepromoveerd aan de UvA op een proefschrift over Noord-Nederlandse geschilderde keukentaferelen uit de Gouden Eeuw. Naast zijn specialismen, de vroegmoderne schilderkunst van de Lage Landen, evenals de artistieke wisselwerking tussen de Nederlanden en Italië, geeft hij onderwijs over vrijwel alle facetten van de Westerse kunstgeschiedenis. Zijn missie: wetenschap en educatie aantrekkelijk maken door benaderingen van verschillende disciplines te combineren en zijn publiek goed te leren kijken.

Vriendenclub, bedrijf of familie?
Ga naar op maat activiteiten
Mis deze activiteiten niet!
Grijp hier uw laatste kans
Nieuwsbrief ontvangen?
- Acties voor abonnees
- Het laatste aanbod
- Eenvoudig op te zeggen
€15 voorjaarskorting op colleges!
College Guernica & Picasso
The Great Liao in Drents Museum
Hét ideale cadeau! T.w.v.: €20, €50 of €100
Jaar van de botanische tuinen
Keizersgracht 258, 1016 EV Amsterdam Telefoon: 0900 - 418 50 50 (€ 0,70/gesprek). Wij zijn telefonisch bereikbaar van 9:30-12:30 en van 13:00-14:00
Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt de Vrije Academie gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
De Vrije Academie maakt gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Verberg deze melding
X