Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lezing Ongeneeslijk Religieus

Er is geen ontkomen meer aan: religie is terug in het publieke domein. Islamieten, nieuwe christenen en een wildgroei aan oosterse en germaanse spiritualiteit - de Groene Amsterdammer noemt het ‘de verrassende comeback van religie’. Hoe is dat gebeurd? Het is tijd voor een frisse, filosofische blik op deze materie. Filosoof en theoloog Gerko Tempelman, kent beide werelden en schreef er het boek Ongeneeslijk Religieus over. In deze lezing praat hij je bij. Hij geeft een filosofische kijk op wat geloven is en hoe God verdween uit het westerse denken. Vervolgens staat hij stil bij de hedendaagse atheïstische filosofen die het christelijke verhaal herontdekt hebben, in een zoektocht naar een verklaring voor de verwarrende ‘ongeneeslijk religiositeit’ van onze wereld. Deze lezing geeft je een verscherpte blik op onze verwarrend realiteit maar laat niet na je ook zelf aan het denken te zetten.

In deze lezing komt een aantal filosofische vragen naar religie voorbij. Allereerst is er de filosofie over wat geloven is. Zijn mensen zich wel bewust van wat ze geloven? Zijn we vrij om te kiezen wat we geloven? En geloven we vandaag de dag minder of anders dan vroeger? In de tweede plaats staan we stil bij de geschiedenis van de dood van God. Profeet Nietzsche komt uitgebreid voorbij, maar we staan ook stil bij vormende gebeurtenissen in de geschiedenis: Auschwitz en de aardbeving in Lissabon. In derde instantie verkennen we de vermeende terugkeer van religie in de maatschappij én in de hedendaagse filosofie. Werpt dat een nieuw licht op religie in onze tijd? En zijn we allemaal ongeneeslijk religieus?

Op 13 november is het boek Ongeneeslijk religieus van Vrije Academie docent Gerko Tempelman verschenen. Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid het boek te kopen (en te laten signeren).

Over uw docent:
Filosoof en theoloog Gerko Tempelman houdt zich graag bezig met de diepere menselijke drijfveren. Zo introduceerde hij bijvoorbeeld de Church for Atheists (+ agnostics + the rest of us), waarin niet-gelovigen met elkaar in gesprek gaan over wat religieuze thema’s voor hen betekenen. Als docent maakt hij graag de filosofie toegankelijk aan de hand van actuele toegankelijke vragen: “Je leert filosofie pas begrijpen als je de achterliggende vragen bij jezelf herkent; een beter begrip van de grootste filosofen begint bij jezelf."


Exclusief het boek 'Ongeneeslijk Religieus'

Praktische informatie
Shopping cart icon € 21,50
Nodig iemand uit
Deel:

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!