Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Velen kennen Herman van Veen vooral als theaterfiguur. In de laatste vijfentwintig jaar heeft hij zich ook ontwikkeld tot een opmerkelijk en hooggewaardeerd schilder die exposeert in binnen- en buitenland. Zijn vaste expositieruimte is gelegen in het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz in Soest.
Van 15 november 2024 tot 26 januari 2025 exposeert Herman van Veen, de schilder in Huis Vasari te Amsterdam onder de titel ‘Strijklicht’ een reeks nieuwe werken geschilderd met acryl en Oost-Indische inkt op partita’s van Johan Sebastian Bach. Hij zegt hierover: “Wat ik niet zeggen, schrijven of zingen kan, schilder ik”.
Herman van Veen, de schilder.
Herman is na de dood van zijn ouders gaan schilderen.
‘Kleurrijke abstracte verfvelden die geen afbakening verdragen. Het is alsof hij op zijn doeken of papier vallend licht probeert te vangen. Als je dicht bij zo’n ruimhartig schilderij van hem staat gaat de kleur je geleidelijk in het gezicht gloeien; je lijkt onder een koepel van louter kleur te verdwijnen; stukje bij beetje trekt de moederkleur door je heen en maakt je deelgenoot van haar warmte dan wel haar koelte. Je verwijlt in verfvelden die geen afbakening verdragen en hun weelderige ruimte aan jou overreiken. Wellicht is het die ervaring waarop ook Van Veen zinspeelt als hij verklaart dat hij ‘alleen maar het licht vangt’, dat hij schildert om ‘de sereniteit terug te krijgen’. Uiteindelijk gaat het hem om dezelfde essentialia, waarover hij op de scène zingt – geboorte en dood, vaders, moeders en kinderen, bomen en dromen’. Frans Boenders 2007– Kunstfilosoof en voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten.
‘Doeken en werken op papier in één stevig handschrift doorgewerkt in een flow waarin je zijn taligheid, muzikaliteit en ritme ziet en voelt; krachtig, gevoelig en énorm lichamelijk werk’, zo omschreef kunsthistoricus Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Laren de recente werken van Herman van Veen. Herman werkt zo intensief aan een schilderij als hij zingt en speelt. Hij exposeerde onder anderen in Parijs (Espace Pierre Cardin), Kaapstad, Brugge, Singer Laren, Antwerpen (Two of a kind met Robert Helsmoortel), Stralsund (Spiegelungen met Friedensreich Hundertwasser), Leeuwarden (Natuurmuseum Fryslân), Tytsjerk Glazen Paviljoen Park Vijversburg, Schouwburg Utrecht, Grote-of Sint Janskerk Schiedam, The Dutch Church London. In Wenen hangt in de Stephansdom zijn schilderij Het blauwe kruis. Zijn werk maakt deel uit van diverse privécollecties. Hij heeft een vaste expositieruimte in het Herman van Veen Arts Center in Soest waar u zijn meest recente werken kunt zien rechtstreeks vanuit zijn atelier, en is met ‘Strijklicht’ tot 26 januari te zien in Huis Vasari aan de Herengracht 368 te Amsterdam.
Praktische informatie:
Over Herman van veen
Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma Harlekijn ‘Niemands knecht, niemands baas’. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen zo’n honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boeken, twee dozijn toneelstukken en een boel schilderijen. Voor zowel zijn artistiek als humanitair werk kreeg hij dikwijls bloemen. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland en Ridder in de Orde van Oranje Nassau en die van de Nederlandse Leeuw. Herman heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Van de Club van Budapest ontving hij de Planetary Consciousness Award. In Frankrijk Le Grand Prix de l’Académie Charles Cros de Littérature Musicale. In 2021 kreeg hij in Cuxhaven Duitsland de Joachim Ringelnatz Literatur Preis. Herman is vader van vier kinderen, grootvader van drie kleinkinderen en stiefvader van de weeseend Alfred Jodocus Kwak en Anne de Poes.