Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Kunst in het leven van Viktor&Rolf

Modeontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren aan het woord.

Kunst in het leven van
Redactie Vrije Academie |
Viktor&Rolf by Inez & Vinoodh, 2015 Info icon
Viktor&Rolf, Boulevard of Broken Dreams, haute couture collection, SS 2017. Photo © Team Peter Stigter Info icon Viktor&Rolf, Boulevard of Broken Dreams, haute couture collection, SS 2017. Photo © Team Peter Stigter

Sommigen groeien ermee op, anderen ontdekken pas op latere leeftijd de waarde van kunst. Voor de een is het versiering, voor de ander van levensbelang. In deze rubriek vragen we een bekende Nederlander naar de rol van kunst in zijn of haar leven. Dit keer laten we modeontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren aan het woord. Zij vieren deze zomer hun 25-jarige samenwerking met een uitbundige overzichtstentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. Alle hoogtepunten uit hun spraakmakende carrière zijn er te zien. De keuze voor de Kunsthal is logisch, want voor Viktor&Rolf is mode niets anders dan kunst. Vanuit die gedachte maken ze al 25 jaar collecties die buiten de gevestigde orde vallen.

Viktor&Rolf, Performance of Sculptures, haute couture collection, SS 2016. Photo © Team Peter Stigter Info icon Viktor&Rolf, Performance of Sculptures, haute couture collection, SS 2016. Photo © Team Peter Stigter

Wat is uw vroegste kunstherinnering?

Een bezoek aan de Rotskoepel in Jeruzalem. Of valt dat onder religieuze herinneringen? Ik herinner me in elk geval de opwindende onbegrijpelijkheid om binnen in een bouwwerk een stuk natuur aan te treffen.

Wat was de eerste afbeelding die u ophing?

Een poster van Holly Hobby, en kort daarna een plaatje van een Japanse zentuin. Het idee dat je een tuin kunt maken van stenen, opende een deur in m’n hoofd.

Welk kunstwerk kan u tot tranen roeren?

Niets ontroert zoals muziek, en – daarin zijn we geen snobs – dat kan variëren van een Nederlandse kraker tot Mahler. Maar als we denken aan beeldende kunst dan komt Matrix naar boven, een installatie uit 2010 van de Japanse kunstenares Rei Naito op het eiland Teshima. In al z’n simplisme is het werk volmaakt, al onttrekt het zich aan iedere beschrijving. Het is of je naar de
schepping zelf kijkt.

Wat is uw favoriete museum in Nederland of daarbuiten?

In Nederland zijn dat het Kröller-Müller Museum en het Rijksmuseum. Deze en andere Nederlandse musea zouden, net als Britse musea, gratis toegankelijk moeten zijn. Het idee dat ons cultureel erfgoed ‘commercieel’ is, is bespottelijk. Een museum zou moeten zijn als een soort collectieve huiskamer. Daar wordt geen entree geheven.

Welke stad zou u vaker willen bezoeken?

Los Angeles. Je hebt er alles onder één dak: van grootstedelijk tot strand.

Als welke kunstenaar had u geboren willen worden?

Geen idee. We moeten het nu eenmaal met onszelf doen en er iets van zien te maken.

Welke rol speelt kunst in uw leven?

Los van hoe anderen ons werk betitelen, denken wij dat het voor onszelf de functie van kunst vervult. Ons werk is (voor ons) als een gebied waar ruimte is voor het maken van allerlei dingen en het formuleren van ideeën die buiten de gevestigde orde vallen of op zijn minst een andere kijk geven op de gevestigde orde.

Het aanbod in Mode

MEER AANBOD OVER MODE
Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!