
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Eeuwenlang was dit het middelpunt van de Bourgondische kunst: de Chartreuse de Champmol. Dit was niet zomaar een klooster. Het moest een indrukwekkend grafmonument worden, net als bij de Franse koningen. Hoe speelde dit klooster een grote rol in de Bourgondische kunst?
Kunstwerken van Champmol
In 1383 liet de Bourgondische hertog Filips de Stoute (1342-1401) de Chartreuse de Champmol bouwen bij Dijon. Filips de Stoute gaf topkunstenaars zoals Claus Sluter, Claes van der Werve en Jan Maelwael opdrachten om het klooster en de kerk te versieren. Ze maakten prachtige beeldhouwwerken, altaarstukken en decoraties. Ook andere kunstvoorwerpen, zoals handgeschreven boeken en wandtapijten, vonden hun weg naar het klooster. Hoewel veel kunstwerken nu verspreid zijn over musea, is het beeldhouwwerk van Claus Sluter nog steeds op de originele plek te bewonderen.
Een statement
De Chartreuse de Champmol weerspiegelt de macht en ambities van de Bourgondische hertogen. Het klooster werd niet alleen een religieuze plek, maar ook een statement van hun status en invloed. Ontdek tijdens dit college met docent Martijn Pieters hoe kunst en macht samenkwamen in Bourgondië.
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.