Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Het stoïcisme heeft te kampen met een behoorlijk imagoprobleem. Zo wordt er weleens gedacht dat stoïcijnen een pokerface hebben en alles wat over hen heen komt gewoon van zich af laten glijden. In de volksmond is een stoïcijn dan ook kil en gevoelloos. Dit beeld klopt echter niet. Het stoïcisme gaat uit van een rationeel bestaan. Dit betekent dat dingen gebeuren voor een reden. Dit kunnen wij niet altijd doorgronden, en juist daarom moeten wij de dingen die gebeuren accepteren. Het is dan ook belangrijk om ons niet door onze emoties te laten leiden. Deze houding brengt ons dichter bij de essentie van het bestaan, de zogeheten Logos of universele reden. Uiteindelijk leidt dit tot een meer gebalanceerd bestaan.
In dit college kijken we in eerste instantie naar de oud-Griekse denkers die deze positie op de kaart hebben gezet. Mensen als Zeno en Epitectus. Daarna vertrekken wij naar het oude Rome waar het stoïcisme bloeide als nooit tevoren. Wij kijken naar bijzondere mensen als de keizer Marcus Aurelius, mogelijk de bekendste stoïcijn uit de Westerse geschiedenis. Uiteindelijk kijken we naar het leven en werk van de in Amsterdam geboren en getogen Baruch de Spinoza. Hoewel Spinoza niet officieel deel uitmaakte van de stoïcijnse beweging, vertoont zijn gedachtegoed toch belangrijke overeenkomsten met de oude Griekse en Latijnse denkers die wij bespreken.
Hoe kunnen we de bevindingen van deze oude denkers toepassen op het leven van vandaag de dag? Filosoof Robbert Zandbergen blikt terug in de geschiedenis van het stoïcisme en laat je zien hoe dit nuttig kan zijn voor het moderne leven.
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.