Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ben jij nieuwsgierig en geïnteresseerd om je blik op de wereld te verbreden? Kom naar de nieuwe lezingen Wijsheid op woensdag! Daar duik je in verschillende filosofische onderwerpen met bevlogen docenten.
Verschillende docenten, gevarieerde onderwerpen
Op deze woensdagen laten we onze filosofie-docenten aan het woord om diens visie op een onderwerp te geven. Het aanbod van onderwerpen is gevarieerd en uiteenlopend. Van interculturele filosofie, tot denken over moderne kunst, ethiek of over de ziel en de dood.
Hoe kom je tot je eigen standpunten?
De lezingen van onze docenten zijn informatief en stimuleren het kritisch nadenken. Zodat je zelf kunt ontdekken wat je eigen motieven zijn bij het innemen van standpunten. Natuurlijk is er de mogelijkheid vragen te stellen of na afloop met elkaar in gesprek te gaan.
Ben jij nooit uitgeleerd?
Geplande data en onderwerpen (allemaal los van elkaar te volgen):
16 oktober - Annette van der Elst: Goed leven volgens Spinoza
We staan stil bij het leven van Spinoza. Hij schreef de ethica, als een gids over wat goed leven is. Hoe kun je omgaan met emoties? Laten we ons ketenen? Heftige mateloze gevoelens kunnen ons te sterk beheersen, waardoor we controle over onszelf verliezen en daarmee onze vrijheid en onze blijdschap. Hoe kunnen we Spinoza volgen in een strijd tegen die mateloosheid?
30 oktober - Jacqueline Duurland: Zensaties, oosterse inzichten in westers denken
Diverse westerse filosofen (zoals Schopenhauer, Cioran en De Martelaere) hebben affiniteit gehad met boeddhistische of taoïstische zienswijzen. Wat sprak hen daarin aan en hoe kunnen wij oosterse denkbeelden integreren in onze westerse kijk op de dingen? Na de lezing gaan we samen onderzoeken wat ons aanspreekt dan wel inspireert.
13 november - Flore Lutters: Filosofie & film
In dit college verken je samen met filosoof en filmwetenschapper Flore Lutters Kubrick’s cinematografisch existentialisme door een beschouwing van een aantal kernscènes uit zijn belangrijkste films.
27 november - Hein van Dongen: Maak kennis met Latijns-Amerikaanse filosofie
Getekend door de verwerking van een koloniaal verleden is de Latijns-Amerikaanse filosofie vaak een bevrijdingsfilosofie. Niet alleen met het oog op sociale rechtvaardigheid, maar ook met de bedoeling anders met elkaar en de natuur om te gaan. We maken kennis met concepten als sentipensar (denken vanuit het gevoel) en corozonar (ter harte nemen).
11 december- Jacqueline Duurland: Griekse tragedie, thema's voor nu
In de ogen van de Grieken horen de tragedieschrijvers tot de filosofen. Zij bedachten niet alleen prachtige teksten maar legden hun vinger op thema’s die als het ware een blauwdruk vormen van de menselijke natuur. Vandaar dat tragedies als Medea, Antigone, Orestes en Oedipus ons nog heel wat kunnen leren over onszelf. Aan de hand van vragen praten we hier verder over na.
8 januari - Rico Sneller: Inspiratie, extase en oer-ervaring
Sinds Plato geldt Eros als een oer-ervaring van mensen. De filosofie wordt door de Eros beheerst, maar wat is het eigenlijk? Is het een kosmische kracht die zich alleen lichamelijk uit? Of is het juist een geestelijke kracht? Is het eigenlijk wel zinvol om hier een onderscheid tussen ‘lichaam’ en ‘geest’ te maken?
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.