
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
De band tussen Nederland en Indonesië is gebaseerd op 350 jaar gedeelde geschiedenis. Wat vind je hier in het huidige Indonesië fysiek nog van terug? En hoe gaat Indonesië nu om met deze erfenis? Steden als Batavia, Bandung, Yogyakarta, Surabaya en Medan klinken veel Nederlanders bekend in de oren. Nog steeds staan hier de kantoorgebouwen, woonhuizen, kerken, scholen, bruggen en stations waarmee het koloniale Nederlands-Indië werd opgebouwd, bestuurd en geëxploiteerd.
Deze korte reeks behandelt de ontwikkeling van historische, Indonesische steden. We beginnen met de Indonesische context: hoe zien de historische steden er nu uit en wat kun je verwachten als je deze nu bezoekt? Ook gaan we terug naar de periode van vóór de komst van de eerste Nederlanders in 1596. Hoe zag Indonesië er toen uit, hoe werd er gebouwd en welke historische steden bestonden er toen al?
In het tweede college bekijken we de ontwikkeling van historische steden tussen 1600 en 1900. Dit is grofweg de periode van de VOC en de eerste eeuw van het koloniale Nederlands-Indië. Het is de periode van forten, handelsposten en havensteden, zoals Batavia, Semarang, Surabaya en Makassar. Maar het is ook de tijd waarin vorstensteden als Yogyakarta en Surakarta ontstonden en nieuwe plantagesteden in de binnenlanden werden gesticht, zoals Bandung, Malang en Medan. De basis van veel Indonesische, historische steden werd in deze periode gelegd en er vond een wisselwerking plaats tussen lokale, Chinese en westerse tradities op het gebied van bouwen, architectuur en stedenbouw.
Het derde en laatste college behandelt de periode van 1900 tot 1942. Nieuwe wetgeving had een groeispurt van de steden tot gevolg. Architecten met een westerse opleiding brachten moderne, westerse architectuur naar Nederlands-Indië, zoals art deco en modernisme. Bekende namen zijn oa. Moojen, Wolff Schoemaker, Ed. Cuypers, Karsten, Maclaine Pont, Aalbers, Citroen. Ook krijgt planologie en stedenbouw veel meer aandacht. Veel van de huidige historische steden kregen in deze periode hun definitieve vorm.
Praktische informatie
Staat u ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.