Huis Vasari

Wachtwoord vergeten

Je krijgt een mail met instructies voor wijzigen van het wachtwoord.
Winkelwagen

Lezing De Nachtwacht in oorlogstijd

De bescherming van een kunstschat

De Tweede Wereldoorlog. Een van de donkerste periodes uit onze geschiedenis. De regering stond voor onvoorstelbare uitdagingen, maar één daarvan was: hoe bescherm je een waardevolle kunstschat als de Nachtwacht tegen de kracht van oorlogsgeweld? Docent Peter Wagemakers neemt je tijdens deze lezing mee in de strategische beslissingen die de overheid nam. Waren het de juiste? 

Een geheime reis

Beeld je in: De Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt, op een geheime reis tijdens een van de meest turbulente periodes van de geschiedenis. Toen het eind jaren ’30 steeds duidelijker werd dat de wereld zich aan de vooravond van een nieuwe wereldoorlog bevond, begon de overheid met voorbereidingen om de kunstschatten te beschermen. Daarbij was De Nachtwacht aangemerkt in de belangrijkste categorie. Zo werd er voor deze kunstschat een speciale opening toegevoegd aan de vloer van de Nachtwachtzaal, zodat het schilderij op straatniveau kon worden neergelaten. Daardoor kon het schilderij makkelijk het museum verlaten naar een veilige bestemming.

Van kastelen tot schuilkelders

Toen de oorlog een feit was werd De Nachtwacht meerdere malen verplaatst, van kastelen tot schuilkelders. Het was allemaal niet zonder risico. Het schilderij werd zelfs een keer opgerold en in een stalen cilinder vervoerd om het veilig te houden. Dat is gelukt! Na de bevrijding keerde het meesterwerk terug naar Amsterdam, via een route door België, omdat de Nederlandse waterwegen deels onbegaanbaar waren. Dit was het enige moment in de geschiedenis dat De Nachtwacht Nederland verliet.

Meer weten over de reis van De Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog? Schrijf je in voor de lezing van Peter Wagemakers! 

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de activiteit via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de activiteit nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de activiteit kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.

Praktische informatie
Shopping cart icon € 19,00
Nodig iemand uit
Deel:

Uitgelicht

Ook voor jou

De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.

Kwaliteit

Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.

Overal

We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.

Newsletter pop-up image

Blijf benieuwd!

Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!