Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
In het indrukwekkende pand waarin de Vrije Academie is gevestigd, Huis Vasari aan de Herengracht in Amsterdam, verzorgen we elke week een boeiende lunchlezing inclusief broodje en consumptie naar keuze. Het aanbod van onderwerpen is gevarieerd en uiteenlopend. Kunstgeschiedenis, mode, fotografie, architectuur, filosofie: alles komt aan bod! De colleges vinden plaats in de prachtige Jacob de Witzaal en zijn los van elkaar te volgen. Wanneer kom jij langs?
Data:
31 oktober - Isolde Scholberg: Yayoi Kusama* De afgelopen decennia is Yayoi Kusama (1929) uitgegroeid tot één van de beroemdste en meest getoonde sterren uit de kunstwereld. Duik in haar spannende oeuvre vol oneindige installaties, en stippen, heel veel stippen. Maar wat wil ze hier eigenlijk mee zeggen?
*Winactie: onder alle deelnemers van de Kusama-lezing verloten we, ín de collegezaal tijdens de lezing, 3 exemplaren van het boek Yayoi Kusama x Louis Vuitton t.w.v. €95,-. Schrijf je in & maak kans!
7 november - Nora Stobbe: Komische kanttekeningen in de middeleeuwen Als je een middeleeuws boek openslaat zie je in de marges soms grappige tekeningetjes: drôlerieën. Monsters, apen die zich als mensen gedragen, gewapende konijnen en monniken met blote billen. Wat doen deze tekeningen naast religieuze teksten? Nora Stobbe neemt je mee naar de wereld van het middeleeuwse boek!
14 november - Max Put: De Dom in Utrecht Op 26 juni 1231 werd de eerste steen van de Dom gelegd. Nu, zo’n 800 jaar later is de toren gerestaureerd. Lange tijd was de toren de hoogste van Nederland. Het was zó beroemd dat Jan van Eyck het op twee schilderijen vastlegde. Max vertelt je meer over de geschiedenis van dit iconische bouwwerk, én de boeiende restauratie.
21 november - Mariëtte Wijne: Maria Dermoût - De tienduizend dingen Begin dit jaar gaf Querido ‘een van de belangrijkste boeken van 1955’ (aldus Time magazine) opnieuw uit. In de lezingenreeks 'Vrouwen die je gelezen wilt hebben' van Mariëtte Wijne, deze keer aandacht voor De tienduizend dingen van Maria Dermoût. Wat maakt deze zwoele roman over leven en dood op een Moluks eiland tot een onvergetelijke leeservaring?
28 november - Jacqueline Duurland: Freud en de filosofen Hoewel Sigmund Freud (1856-1939) zenuwarts was en geen psychiater, heeft hij veel filosofen met zijn denkbeelden beïnvloed. Sommige van zijn ideeën zijn achterhaald en staan ter discussie, maar wat ‘normaal’ is en wat ‘afwijkend’ blijft een onderwerp waar filosofen zich voor interesseren. De navelstreng tussen filosofie en psychologie is nooit helemaal doorgesneden.
5 december - Titia van Lier: Jan Steen Geliefd om zijn humoristische weergave van het alledaagse leven: Jan Steen (1626-1679). Vooral zijn huiselijke scènes zijn beroemd. Waaronder Het Sint-Nicolaasfeest, waarop een gezin samen het sinterklaasfeest viert. Titia van Lier vertelt je alles over de geestige schilder en dit feestelijke schilderij.
12 december - Wieke van de Sande: Jan Sluijters Het oeuvre van Jan Sluijters (1881-1957) is een feest van kleurrijke expressie. Maar wist je dat hij aan het begin van zijn carrière vrij donker en precies schilderde? Dat veranderde volledig na zijn verblijf in Parijs. Portretten, bloemstillevens, landschappen: hierna schilderde hij alles op een sprankelende en typerende wijze. Kom genieten van Sluijters!
19 december - Jelte van Koperen: Duurzaam bouwen Welke oplossingen biedt de architectuur voor de klimaatcrisis? In deze lunchlezing geeft Jelte van Koperen je het antwoord! Zo gaan we kijken naar utopische projecten die energieneutraal ontworpen zijn. Maar er zijn ook circulaire wijken waar dit al op grote schaal wordt toegepast. Laat je inspireren om ook te verduurzamen!
2 januari 2025 - Aldwin Kroeze: Het onvoltooide kunstwerk
9 januari - Humber van Straalen: ntb
16 januari - Mariëtte Wijne: Mensje van Keulen - Bleekers zomer In 1972 debuteerde Mensje van Keulen met Bleekers zomer, over een jonge vader die naar een groots en meeslepend leven verlangt. Lach en huiver bij het verhaal van deze antiheld. En hoor meer over Van Keulen, die uitblinkt in verhalen over huiselijke horror. Een lezing in de reeks 'Vrouwen die je gelezen wilt hebben'.
23 januari - Arianne Deligianis: J.M.W. Turner Een meester van licht. Zo kun je de Britse schilder Joseph Mallord William Turner (1775-1851) goed omschrijven. Zijn adembenemende landschappen baden in een goudgeel zonlicht. Terwijl zijn zeegezichten soms heel donker en somber zijn. Wat maakte dat Turner zijn tijd zo ver vooruit was?
30 januari - ntb
6 februari - Muriel de Beer: De sculpturen van Miró Speels, surrealistisch, spontaan en vol symboliek: dat is het werk van Joan Miró. Het oeuvre van de Spaanse kunstenaar omvat fascinerende schilderijen en vrolijk beschilderde bronzen. Ontdek tijdens de lezing hoe Miró zijn unieke stijl ontwikkelde en uitbreidde.
13 februari - Isolde Scholberg: ntb
20 februari - Anna Knigge: ntb
27 februari - Marian van Caspel: Verhalen van de maan Nu er plannen zijn voor mijnbouw op de maan, is het tijd haar te beschermen. Dat doen we tijdens deze lunchlezing! Door het vertellen van verhalen en mythen over de maan. Waarom is de maan ‘vrouwelijk’? Wie zijn de maangodinnen? We zien de maan als bewaarplaats van alles dat op aarde verloren gaat, en we kijken naar de maansfeer in de Paradiso van Dante. Reis je mee?
6 maart - Arianne Deligianis: De taal van bloemen Een onschuldige bloem kan in de kunst zomaar symbool staan voor iets heel anders. Denk aan de lelie van Maria. Of een klaproos die Hypnos, de god van de slaap over de aarde strooit. Luister tijdens deze lezing naar verschillende verborgen betekenissen van bloemen in de kunst. We gaan langs verschillende tijdperken en stijlen. Van Jan van Eyck tot Georgia O’Keeffe.
13 maart - Mariëtte Wijne: Dichter bij Anjet Daanje Haar naam stond in alle kranten. Recensenten kwamen woorden tekort. Het lied van dromedaris en ooievaar (2022) won prijs na prijs. Maar zij wilde niet op tv. Wat bewoog haar bij het werken aan dit weergaloze boek? Wie is Anjet Daanje? In de reeks 'Vrouwen die je gelezen wilt hebben' van docent Mariëtte Wijne.
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.