
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
In het indrukwekkende pand waarin de Vrije Academie is gevestigd, Huis Vasari aan de Herengracht in Amsterdam, verzorgen we elke week een boeiende lunchlezing inclusief broodje en consumptie naar keuze. Het aanbod van onderwerpen is gevarieerd en uiteenlopend. Kunstgeschiedenis, mode, fotografie, architectuur, filosofie: alles komt aan bod! De colleges vinden plaats in de prachtige Jacob de Witzaal en zijn los van elkaar te volgen. Wanneer kom jij langs?
Data:
30 november - Max Put: Hokusai Internationale bekendheid verwierf Hokusai met zijn compositie ‘De grote golf bij Kanagawa’, onderdeel van de grote series landschapsprenten die hij maakte toen hij al meer dan 70 jaar oud was. Hij had daarvoor al een rijk oeuvre geschapen: Hokusai ontwierp duizenden prenten voor amateurdichters en hun clubs, leverde illustraties bij zo’n 35 romans en produceerde zijn meest omvangrijke werk, de Hokusai manga. Ontdek tijdens deze lunchlezing door kunsthistoricus Max Put hoe de stijl van Hokusai een blauwdruk werd voor, en later de definitie van de Japanse prentkunst.
7 december - Aldwin Kroeze: Inuit kunst van Kaap Dorset Stap binnen in het betoverende Kinngait, voorheen bekend als Kaap Dorset, een parel in het noordoosten van Canada. Hier ontvouwde zich in de jaren '50 van de vorige eeuw een kunstrevolutie waarbij eeuwenoude Inuit-tradities samenvloeiden met de creatie van diverse meesterwerken. Van prachtige sculpturen tot weelderige kleden, maar vooral de unieke prenten die hier ontstonden zijn erg bijzonder. Aldwin Kroeze neemt je mee op een boeiende reis door dit eigenzinnige verleden en toont hoe deze nieuwe weg wereldwijd impact heeft gehad, tot op de dag van vandaag.
14 december - Rico Sneller: Heeft toeval betekenis? Toevallig iemand tegenkomen die je lang niet hebt gesproken en die je juist even wilde bellen of opzoeken. Is dit echt toeval of is er een verband tussen de wens om iemand te spreken en de onverwachte ontmoeting? Dit geloof in een verband wordt ook wel synchroniciteit genoemd. Mensen hebben vaak een intuïtief gevoel dat wat er gebeurt, zo gepland is. Deze synchroniciteit komt bijvoorbeeld ook voor bij dromen, inspiratie en transcendentie-ervaringen. Maar ook bijvoorbeeld als mensen betekenisvol contact met overledenen ervaren. Is het toeval of wordt de wens vervuld om contact te houden tussen een overledene en de achterblijver?
21 december - Martijn Pieters: Dieric Bouts Dieric Bouts (ca. 1410–1475), een vooraanstaande Vlaamse Meester, vestigde zich in Leuven na zijn huwelijk met Catharina Van der Brugghen in 1448. Zijn meesterwerken, zoals 'Het Laatste Avondmaal' en 'De marteling van de Heilige Erasmus', schilderde hij in de Sint-Pieterskerk van Leuven. Bouts doorbrak grenzen tussen hemel en aarde met realistische religieuze taferelen. Hij wordt beschouwd als een buitenbeentje door het ontbreken van dramatiek in zijn werken, wat hem de bijnaam 'de schilder van de stilte' opleverde. Meer weten over Bouts? Schrijf je dan in voor deze lunchlezing!
28 december - Oene Dijk: Gustave Eiffel Ontdek het erfgoed van Gustave Eiffel tijdens onze lezing. Beroemd als de visionaire ingenieur achter de iconische Eiffeltoren, omvat zijn indrukwekkende portfolio ook monumentale bruggen zoals de Viaduc de Garabit. Bewonder zijn architectonische stempel op kerken, waaronder de Notre Dame des Champs in Parijs. Van sluizen in het Panama kanaal tot de interne constructie van het Vrijheidsbeeld, Eiffels invloed strekt zich wereldwijd uit.
4 januari - Marc Stakenburg: David Bowie 1969. Singer-songwriter David Robert Jones (1947-2016) noemt zichzelf David Bowie, brengt het nummer Space Oddity uit en wordt in een klap beroemd. Vijf decennia later inspireert Bowie nog steeds. Zijn omvangrijke oeuvre is onder te verdelen in perioden, elk met een eigen naam, look en geluid. Het maakt hem tot één van de belangrijkste rockartiesten die rockcultuur en rockideologie heeft gedefinieerd.
11 januari - Kees Boele: Libellen, dappere dodo's Nederland heeft nog steeds de meest vervuilde sloten van Europa maar onze waterjuffers weten dapper stand te houden. Kritische soorten zitten in de gevarenzone maar met gericht beheer lukt het om ook deze dappere dodo's te behouden. In deze lunchlezing maakt u kennis met het bonte palet van Nederlandse libellen en hun wensen.
18 januari - Peter Wagemakers: Edvard Munch Edvard Munch is een pionier in de moderne kunst én de maker van het iconische werk De Schreeuw. Munch brak met alles wat aan hem vooraf was gegaan. Terwijl tijdgenoten de natuur en samenleving bestudeerden, nam Munch een diepe duik in de menselijke ziel. Wat hij daar aantrof vertaalde hij naar tekeningen, etsen, schilderijen en foto’s.
25 januari - Max Put: Theater Tuschinski Pathé-Tuschinski in Amsterdam is een van de mooiste bioscopen ter wereld. Die kwalificatie is ongetwijfeld te danken aan de unieke, extravagante vormgeving van het gebouw. Kunsthistoricus Max Put vertelt over de geschiedenis van Tuschinski’s bioscoopimperium. Hierbij komen allerlei betrokkenen aan bod, met uiteraard in de hoofdrol het schitterende ex- en interieur van de bioscoop. De kunstenaars die hiervoor verantwoordelijk waren passeren uitgebreid de revue.
1 februari - Arianne Deligianis
8 februari - ntb
15 februari - Robbert Zandbergen: Lao Zi
22 februari - Peter Wagemakers: Damien Hirst
29 februari - Max Put: Het tapijt van Bayeux
7 maart- Michel Didier: Brugge
14 maart - ntb
21 maart - Arianne Deligianis:
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.