
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Dat de hoofse liefde alomtegenwoordig is in de literatuur en de kunst van de Middeleeuwen is ruimschoots bekend. Minder bekend is dat er ook ruimtelijke afbeeldingen zijn van de setting en wetten van deze verfijnde liefdesbeleving. Denk bijvoorbeeld aan de liefdestuin, een besloten tuin waar geliefden elkaar ontmoeten en waar het gras zacht is en een fonteintje borrelt. Maar ook is er een uniek 15e eeuws schaakspel van de liefde, waar ieder vakje en iedere zet de wetten van Amor vertegenwoordigt. Deze link tussen het schaakspel en de liefde vinden we ook terug in de latere Nederlandse schilderkunst. Tenslotte komt er in de 17e eeuw een heuse landkaart van de liefde tot stand, de verbeelding van een imaginair land waarop plaatsen en rivieren ook weer staan voor de verschillende stadia van het liefdesspel.
In deze lezing gaat cultuurhistorica Annemie de Gendt kort in op de specifieke regels en wetten van de hoofse liefde, waarna de aandacht gaat naar de genoemde voorstellingen in kunst en literatuur en de specifieke context waarin ze zijn ontstaan.
NB: De liefdestuin is voor het eerst beschreven en in beeld gebracht in de 13de eeuwse Roman de la Rose, waarvan een prachtig geïllustreerd manuscript te zien zal zijn in de tentoonstelling Romanovs in de ban van de Ridders in de Hermitage.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.