
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Slechts 14 jaar, van 1919 tot en met 1933, waren de deuren van het Bauhaus open; maar de invloed is een eeuw na datum nog steeds zichtbaar. Onder leiding van Walter Gropius veranderde het kunstonderwijs revolutionair. Na een eerste, expressionistische fase in Weimar verschuift het accent steeds meer naar het modernisme. De architectuur van de nieuwbouw in Dessau illustreert het functionalisme. Deze opvattingen worden ook door de laatste directeur Ludwig Mies van der Rohe uitgedragen. Met tweede directeur, Hannes Meyer, kwamen de politieke ontwikkelingen van het interbellum het Bauhaus binnen.
Illustere docenten als Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Paul Klee, László Moholy-Nagy, Oskar Schlemmer veranderen het curriculum van het kunst en later ook architectuur-onderwijs revolutionair. De ateliers en werkplaatsen namen een belangrijke plek in; zo leerden studenten de specifieke ambachtelijke kant op zeer uiteenlopende terreinen als textiel, schilderkunst, toegepaste kunsten en architectuur. Na de sluiting van het Bauhaus verspreide het gedachtengoed zich over de hele wereld; van het New Bauhaus in Chicago tot en met de Gerrit Rietveld Academie.
Architectuurhistoricus Oene Dijk, als docent jarenlang werkzaam op verschillende afdelingen van de Gerrit Rietveld Academie, neemt u in twee online colleges mee op een revolutionaire reis.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.