
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Tristan Tzara, Marcel Janco, Arthur Segal. Het zijn Dadaïsten van het eerste uur die deelnamen aan het beroemde Cabaret Voltaire te Zurich. Minder bekend is dat deze kunstenaars een gemeenschappelijke Joods-Roemeense achtergrond hebben. De overzichtstentoonstelling ‘Van Dada tot Surrealisme, Joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië 1910 – 1938’ in Het Joods Historisch Museum te Amsterdam brengt hun werk voor het eerst bij elkaar buiten Roemenië. De lezing staat uitgebreid stil bij de onbekende Roemeense periode van deze invloedrijke kunstenaars. Prijs:
Tzara, Janco, Segal en de latere surrealist Victor Brauner stonden aan de wieg van de spraakmakende avantgardistische Dada beweging. De betekenis van het woord Dada (een willekeurig gekozen naam die geprikt was uit het woordenboek en onder meer ‘speelpaardje’ betekent) geeft goed weer waar de beweging voor stond; het afwijzen van traditionele conventies en materialen en het zoeken naar een eigen persoonlijke invulling voor het maken van kunst.
De samenwerking leidde in 1924 tot de organisatie van de eerste internationale avant-garde tentoonstellingen in Boekarest, met werk van onder andere Hans Arp, Constantin Brancusi, Paul Klee, Hans Richter en Kurt Schwitters. Daarna bleven Brauner, Janco en Maxy het Roemeense publiek in de jaren twintig verbazen met hun experimenteerlust. Brauner met picto-poëzie en later surrealistisch werk, Janco met zowel abstracte als expressionistische werken en Maxy met een persoonlijke variant van het constructivisme.
Bijzonder aan deze tentoonstelling is de aandacht voor de Roemeense periode van deze kunstenaars. Onder het communisme werden ze bestempeld als ‘bourgeois formalisten’ en kregen nauwelijks aandacht. Dat is na de val van de muur veranderd. Geleidelijk aan kwam het werk van deze Roemeense Dadaïsten weer volop in de belangstelling te staan en werd de rijkdom en het gewicht van de erfenis aan werk die zij nalieten duidelijk. De boeiende lezing bij de tentoonstelling toont het onderbelichte belang van Boekarest voor de Europese avant-garde.
Prijs: <@prijs@>
(excl. entree museum, korting op entree met Museumkaart)
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.