
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Tot in het begin van de twintigste eeuw was Sittard nog een klein, voormalig vestingstadje met stadsrechten uit 1243. Vanaf die tijd behoorde het achtereenvolgens tot het hertogdom Gulik, was vanaf 1797 Frans, Nederlands én Duits. Pas in 1867 werd het definitief een Nederlandse stad. Op het einde van de negentiende eeuw steeg in Nederland de vraag naar steenkool zeer snel en ontstond in Zuid-Limburg de Mijnstreek met 8 particuliere en 4 staatsmijnen.
Van de oostelijke Mijnstreek (tegenwoordig Parkstad) werd Heerlen de hoofdstad. Sittard zou hoofdstad van de westelijke Mijnstreek worden, maar Geleen nam, als locatie van de staatsmijn Maurits (1926), die positie over. Door de vraag naar mijnwerkers ontstond in de hele mijnstreek een grote immigratie vanuit o.a. Italië, de Balkanlanden en Polen. Er was, zowel in de oostelijke als de westelijke mijnstreek, een grote behoefte aan huisvesting voor de vele mijnwerkers evenals voor ondersteunende beroepen.
Ook Sittard groeide door die bevolkingstoename in de jaren na de eerste Wereldoorlog uit tot een middelgrote provinciestad. In 1910 stelde de gemeente Sittard Jos Wielders (1883-1949) aan als stadsarchitect. Vanaf 1917 begint hij een eigen bureau. In zijn architectuurontwerpen zien we de toenmalige stijlperioden terug; allereerst de invloeden van de Amsterdamse School, vervolgens het kubistische expressionisme, de art deco, het nieuwe bouwen en, tot slot, het traditionalisme. De Sittardse stadsuitbreidingen sloten naadloos aan bij de internationale architectuur tijdens het interbellum. Deze bouwstijlen zijn in de stad te zien in winkelpanden, kerken, bioscopen, horecapanden, woonhuizen en woonblokken evenals in het rijks-monumentale stadspark uit 1920 van tuinarchitect Dirk Tersteeg (1876-1942).
De stadswandeling onder leiding van Luc Laudy gaat langs Wielders’ werken, maar zal natuurlijk ook andere interessante twintigste-eeuwse architectuur in en rond de historische binnenstad van Sittard meenemen. Zo geeft de wandeling een goed beeld van de architectuur van de vorige eeuw!
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.