
Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Ierland, gelegen in het uiterste westen van Europa, herbergt ruige natuur en resten van duizenden jaren cultuur. We vinden er prehistorische grafheuvels, dolmens en steencirkels van meer dan vijfduizend jaar oud. De Kelten arriveerden rond 300 voor Christus en wisten met hun ijzeren wapens en paarden het land te onderwerpen. Ze lieten ringforten, sieraden en gebruiksvoorwerpen na, maar natuurlijk ook het Gaelisch, dat nog altijd een officiële taal is. Na de kerstening in de vijfde eeuw verschenen er kloosters met gebedshuizen, ronde torens, hoge kruisen en fraai versierde miskelken. De Keltische cultuur vermengt zich met de christelijke, maar blijft tot op vandaag zichtbaar in het landschap. Met als basis de eeuwenoude Keltische mythen en verhalen gaan we op zoek naar deze geschiedenis.
PROGRAMMA (onder voorbehoud van wijzigingen)
dag 1, ma 27-06 Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Dublin, waar we twee nachten verblijven. We bezoeken de Boyne Valley, een vruchtbaar gebied ten noorden van de hoofdtad, dat al heel vroeg werd bewoond. In het archeologisch complex Brú na Bóinne gaan we naar de prehistorische grafheuvel van Newgrange. Vlakbij ligt ook de Hill of Tara, de plek waar ooit de Hoge Koningen van Ierland werden ingezworen en die ook in de Ierse mythologie een belangrijke plaats inneemt. Op en rondom de heuvel zijn verschillende monumenten en overblijfselen te vinden vanaf het Neolitische tijdperk tot de IJzertijd.
Dag 2, di 28-06 Dublin. In het National Museum of Ireland bevinden zich de belangrijkste schatten uit de Keltische en vroegchristelijke periode. Fraai bewerkte gouden sieraden, zoals de Tara-fibula, maar ook de beroemde miskelk uit Ardagh en de schat van Derrynaflan staan hier letterlijk te schitteren. In de bibliotheek van het Trinity College bekijken we het Book of Kells, een van de mooiste voorbeelden van Ierse boekverluchtiging. De namiddag is ter vrije besteding.
dag 3, wo 29-06 De reis gaat vandaag dwars door Ierland naar Killarney in het zuidwesten, waar we wederom twee nachten verblijven. Onderweg bezoeken we de Rock of Cashel, al van verre zichtbaar in het zacht glooiende landschap. In de Keltische tijd was hier de zetel van de koningen van Munster en in de middeleeuwen een centrum van kerkelijke macht. Op deze markante rots bezichtigen we de resten van een abdij, een ronde toren en een fraaie romaanse kapel.
dag 4, do 30-06 Dingle, het noordelijkste schiereiland van het graafschap Kerry, behoort tot het Iers-Gaelisch sprekende deel van Ierland, de Gaeltacht. Het Gallarus Oratory is een gebedshuis uit de zesde eeuw. Het bestaat uit gestapelde stenen zonder cement. In het landschap vinden we bijenkorf-hutten en ruïnen van forten. De heilige Brandaan van Clonfert vertrok van hier op zoek naar het Land van de Eeuwige Jeugd. We pauzeren in het levendige vissersplaatsje Dingle en maken bij mooi weer een wandeling over het strand bij Inch.
dag 5, vr 01-07 Op onze route noordwaarts maken we eerst een stop bij de Kliffen van Moher. Deze spectaculaire kustlijn kent zijn hoogste punt op wel 230 meter boven de zeespiegel. Bij goed weer zijn vanaf hier de Araneilanden te zien, onze bestemming van morgen. Aansluitend maken we een wandeling in de Burren, dat ‘grote rots’ betekent. Dit karstlandschap is deels een Nationaal Park en biedt een mengeling van bijzondere natuur en archeologische monumenten, van megalithische tombes tot middeleeuwse kerken. Aan het einde van de dag rijden we naar Galway, onze laatste pleisterplaats.
dag 6, za 02-07 Dagexcursie naar de Araneilanden. Vanuit Rossaveal nemen we de ferry naar Inishmore, het grootste eiland. We verkennen het eiland en bezoeken Dun Aengus Fort, een groot stenen fort uit de ijzertijd op de zuidpunt van het eiland. Inishmore speelde ook een rol in de verspreiding van de christendom over Ierland. De vele ruïnen van kerkjes zijn hier nog een herinnering aan.
dag 7, zo 03-07 Onderweg naar de luchthaven van Dublin stuiten we nog op de resten van het klooster Clonmacnoise. Dit klooster werd in de tijdens het vroege christendom door St. Ciaran Mac a tSaor, ‘zoon van de timmerman’, gebouwd aan de oevers van de rivier de Shannon. We zien er niet alleen de resten van 9 kerken, een kasteel, ronde torens en hoogkruisen, maar ook de graven van de Hoge Koningen van Tara, waarmee de cirkel weer rond is. In de namiddag directe vlucht naar Amsterdam.
REISGEGEVENS
Meer informatie over deze reis vindt u via de link.
Bel voor meer informatie met Labrys Reizen, telefoonnummer: 024 3822110.
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.