Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Wat bezielt iemand om alles achter zich te laten en duizenden kilometers af te leggen naar een heilige plek? Een tocht vol risico’s en ontberingen. Miljoenen mensen leggen sinds de elfde eeuw de weg naar Santiago de Compostela af.
De begraafplaats van Apostel Jacobus onder de kathedraal van Santiago
Nog steeds arriveren elk jaar honderdduizend pelgrims bij de Kathedraal van Santiago om het graf te bezoeken van apostel Jacobus de meerdere, die volgens de legende het christendom naar Spanje gebracht heeft. In kerken en kloosters langs de Camino komen we zijn beeltenis en verhaal tegen op schilderijen, altaarstukken en relieken. Zijn dood staat slechts summier beschreven in de bijbel, waarin koning Herodes hem met het zwaard om liet brengen. Daarna kwamen de legendarische verhalen op gang. Jacobus zou in Spanje hebben gepredikt en daar zijn begraven. Onder de kathedraal in Santiago liggen de resten van onder andere een uitgestrekte begraafplaats die duiden op een vroegchristelijke cultus. Later werd deze plek ‘geïdentificeerd’ als de begraafplaats van Jacobus.
Pórtico de la Gloria, hoogtepunt van romaanse beeldhouwkunst
De Pórtico de la Gloria is het 12de-eeuwse westportaal van de kathedraal waar de relieken bewaard worden van Jacobus. De kerk was (en is) het doel van de ‘camino’. Volgens de traditie bestijgen de pelgrims aan het eind van hun tocht de trappen naar het portaal waar ze het beeld van Sint Jacobus aanraken alvorens de kerk te betreden. De Pórtico de la Gloria geldt als een hoogtepunt van romaanse beeldhouwkunst en wordt toegeschreven aan ‘meester Mateo’.
Van Vézelay naar Santiago de Compostela
Vanuit het prachtige museum en voormalige schuilkerk Ons' Lieve heer op Solder, loopt u in deze VA-Thuis lezing samen met Max Put langs de hoogtepunten van de camino. Laat u meenemen langs de mooiste bedevaartsoorden in Frankrijk en Spanje om uiteindelijk in Santiago de Compostela te belanden, waar u het portaal zal betreden om de iconografie van het schitterende beeldhouwwerk van meester Mateo nader te bestuderen.
Japonisme is de forte van kunsthistoricus Max Put, maar over Rothko of Van Doesburg weet hij minstens zo veel te vertellen (en schrijven). Over welk onderwerp eigenlijk niet? Buiten het, toegegeven obscure, onderwerp Japonisme, zouden we Max Put een ‘breed georiënteerd kunsthistoricus’ kunnen noemen, waarbij zijn belangstelling de laatste jaren in toenemende mate uitgaat naar architectuur.
Vloeiende vernieuwing in Europa
Over tien toonaangevende moderne architecten, hun creaties en de laatste architectonische ontwikkelingen.
De nieuwe lijn
Megalomaan of tijdsgeest? Kanselier Rolin levensgroot bij de Madonna
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.