Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Filippo Tommaso Marinetti
Het Italiaanse futurisme werd officieel gelanceerd in 1909 toen Filippo Tommaso Marinetti, een Italiaanse intellectueel, zijn "Oprichting en manifest van het futurisme" publiceerde in de Franse krant Le Figaro. Een futurist zijn in het Italië van begin twintigste eeuw betekende modern, jong en opstandig zijn. Geïnspireerd door de kenmerken van de moderniteit - industrie, machines en snelheid - verheerlijkten de aanhangers van het futurisme vernieuwing en ontwrichting. Ze probeerden nieuw leven te blazen in wat volgens hen een statische, vervallen cultuur was en een machteloze natie die naar het verleden keek voor zijn identiteit.
Van literaire beweging tot inspiratie voor beeldende kunst
Het futurisme begon als een literaire avant-garde beweging waarbij het gedrukte woord van groot belang was. Manifesten, poëzie, romans en tijdschriften stonden centraal in de verspreiding van de ideeën. Maar de futuristen omarmden al snel de schilder- en beeldhouwkunst, de podiumkunsten, politiek en zelfs reclame. Futuristische kunstenaars experimenteerden met de fragmentatie van vorm, het ineenstorten van tijd en ruimte, de weergave van dynamische beweging en duizelingwekkende perspectieven. Hun stijl evolueerde van gebroken elementen in de jaren 1910 naar een mechanische taal in de jaren '20 en vervolgens naar luchtfoto's in de jaren '30.
Futurisme in het Kröller-Müller
Docent Frederike Upmeijer probeert in deze VA-Thuis lezing de geest van het Italiaanse futurisme in al zijn complexiteit over te brengen. Het Kröller-Müller Museum is hiervoor de ideale locatie, als een van de eerste musea in Nederland met een collectie futuristische kunst.
Drs. Frederike Upmeijer geeft al zo lang les voor de Vrije Academie dat we bijna mogen spreken van een levenslange band. Haar passie voor Italië kan zij goed kwijt in vele lezingen en colleges. Met veel enthousiasme vertelt Frederike u over kunst, want dat is het mooiste wat er is. Zoals de kunsthistoricus en kunstcriticus John Ruskin al zei: The greatest thing a human soul ever does in this world, is to see something, and tell what it saw in a plain way” John Ruskin, Modern Painters 1843.
De nieuwe lijn
Megalomaan of tijdsgeest? Kanselier Rolin levensgroot bij de Madonna
Van toevallige vondst tot Unesco Werelderfgoed
Tentoonstellingslezing Maarten van Heemskerk, superster van de zestiende-eeuw!
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.