Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Glas in lood is een kunstvorm die nauwelijks aandacht krijgt. Maar wat is er mooier dan zonlicht dat door gekleurde vensters valt? Gegrepen door exact deze goddelijke bekoring van glas-in-loodramen wordt de techniek sinds de middeleeuwen gebruikt om kerken te verfraaien. Deze VAthuis-lezing kijkt naar de ontwikkeling die glas in lood sindsdien heeft doorgemaakt. We bezoeken de kathedraal van Chartres, bekijken de zogenaamde Goudse Glazen en zien hoe Henri Matisse, Marc Chagall en de firma Tiffany de techniek hebben gebruikt. Tot slot nemen we u mee naar de glazen hoogtepunten van Nederland zelf.
De receptuur die benedictijner monnik Theophilus rond 1120 in zijn boek De Diversus Artibus beschreef, is onveranderd. Wat heb je nodig? Zand, soda, potas, kalk en een vuur van 1650 graden om het mengsel te smelten. Voor een dergelijke hitte heb je beukenhout nodig. Dat verklaart waarom in gebieden met veel beukenbossen, zoals Duitsland, Noord-Frankrijk, Oostenrijk en Bohemen, de glaskunst tot bloei kon komen. Later konden er, met de uitvinding van het brandschilderen de kleinste details op het glas worden getekend, zoals de krullende baard van Jezus of de blaadjes van een bloem. Ook nadat de schilderkunst in kerken de overhand kreeg, bleef het glas in lood zich door ontwikkelen met nieuwe vormen en schitterende ramen.
Vanuit de prachtige werkplaats van Het glazen Ambacht neemt Aldwin Kroeze u mee langs alle facetten van deze mooie kunstvorm.
Drs. Aldwin Kroeze is een onwaarschijnlijke duizendpoot en meesterverteller. Drie opleidingen, talloze specialisaties en activiteiten in binnen- en buitenland maken hem, in combinatie met zijn aanstekelijke bevlogenheid, tot een geliefd spreker. Aldwin Kroeze legt veel nadruk op de context waarin kunst is ontstaan. Waarom maakt een kunstenaar op een bepaald moment op een bepaalde plek een bepaald werk, en hoe moet dit zijn geweest voor de mensen uit die tijd.
De nieuwe lijn
Megalomaan of tijdsgeest? Kanselier Rolin levensgroot bij de Madonna
Van toevallige vondst tot Unesco Werelderfgoed
Tentoonstellingslezing Maarten van Heemskerk, superster van de zestiende-eeuw!
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.