Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Omgang met tegenslag
Ongeveer 2.300 jaar geleden ontstond de stoïcijnse filosofie en levenskunst, onder meer geïnspireerd op het leven en de dood van Socrates. Kenmerkend aan deze school is dat de aandacht primair uitgaat naar de praktische omgang met tegenslag. Mede hierom is ze nog altijd zo actueel en belangrijk. In onze huidige samenleving waarin iedereen vooral heel druk lijkt, is het vaak lastig om stress, irritaties en spanningen adequaat tegemoet te treden. Niet gek dus dat ook het aantal burn-outs en depressies enorm toegenomen is de afgelopen jaren. Dat ligt echter niet aan een gebrek aan mogelijkheden voor een betere omgang met het leven, die bestaan namelijk al eeuwenlang.
Praktische handvatten voor een druk bestaan
De wijze stoïcijnen leren ons bijvoorbeeld dat het niet concrete dingen of gebeurtenissen zijn die ons in de weg zitten, maar onze meningen erover (Epictetus 50-130 n. Chr.). We moeten ons dus niet laten leiden door die meningen, maar juist leren in overeenstemming met onszelf te leven. Hoewel de weg van de Stoa geen makkelijke is, is het goede nieuws wel dat ze begaanbaar is voor eenieder die bereid is de nodige inspanningen te leveren. Bovendien leren de Stoa zich niet druk te maken om datgene waar we geen grip op hebben, het zogenoemde lot. Alleen dat wat in ons vermogen ligt te veranderen is de moeite waard om energie in te steken. Dit maakt de stoïcijnse levenskunst bij uitstek een praktische filosofie die handvaten biedt voor ons drukke bestaan van vandaag.
Van Zeno van Citium tot Miriam van Reijen
In deze VAthuis-lezing vertelt filosofe Frederique Petit u over de belangrijkste uitgangspunten van het Stoïcijnse denken. In de eerste afleveringen staan de vroege denkers van het Stoïcisme centraal: Zeno van Citium, Epictetus, Seneca en Marcus Aurelius. We sluiten af met Neo-Stoïcijnse filosofen als Spinoza, René Gude en Miriam van Reijen. En waar beter deze bijzondere denkers te bespreken dan vanuit Museum het Spinozahuis in Rijnsburg.
Fréderique Petit heeft in Schotland filosofie en internationale betrekkingen gestudeerd. Als cognitiefilosoof, -politicoloog en -psycholoog met specialisatie in neurowetenschappen houdt ervan om iedere dag te filosoferen en over deze onderwerpen te spreken. Ze geeft onder andere colleges Filosofie voor het persoonlijke leven, wereldfilosofie, psychologie en neurofilosofie.
De nieuwe lijn
Megalomaan of tijdsgeest? Kanselier Rolin levensgroot bij de Madonna
Van toevallige vondst tot Unesco Werelderfgoed
Tentoonstellingslezing Maarten van Heemskerk, superster van de zestiende-eeuw!
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.