Blijf benieuwd!
Op de hoogte blijven van ons steeds vernieuwende aanbod?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Dit najaar in de bioscoop: Lee. Zowel voor als achter de camera, schreef Lee Miller geschiedenis. Als surrealistisch kunstenaar, én als model, zocht ze grenzen op. Tijdens WOII maakte ze als oorlogscorrespondent beeldbepalende foto’s. Wie was deze fascinerende vrouw?
Surrealistische fotografie
In 1929 trok het jonge Amerikaanse model Lee Miller (1907-1977) naar Parijs. Daar maakte ze samen met Man Ray surrealistische kunst, voor wie ze regelmatig model stond. Maar Miller maakte ook haar eigen surrealistische fotografie. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak begon ze als oorlogscorrespondent voor modetijdschrift Vogue. Als voormalig model en fotograaf uit de kring van de Parijse surrealisten paste die rol goed bij haar. Haar foto’s uit die eerste periode zijn dan ook surrealistisch te noemen.
‘Een van de jongens’
‘Behandel me als een van de jongens’. Dankzij durf en lef wist Miller aan de frontlinies te komen. Als correspondent aan het front maakte ze onder meer reportages over de Blitz in Londen, de bevrijding van Parijs, en de bevrijding van concentratiekampen Buchenwald en Dachau. Ze sprak na de oorlog nooit meer over haar ervaringen. Pas na haar dood bracht haar zoon haar omvangrijke oeuvre in kaart. Schrijf je in voor de lezing en luister naar het fascinerende levensverhaal van Lee Miller!
Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?
Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?
De Vrije Academie is voor iedereen met interesse in kunst, cultuur, architectuur, geschiedenis en filosofie.
Wij werken met de beste docenten en experts. Zo garanderen we onderwijs op niveau waar je jaren plezier van hebt.
We zijn een landelijk educatief instituut. De kans is groot dat we ook activiteiten bij jou in de buurt organiseren.